Sorban állnak az ukrán határon: a nyugdíj nem volt elég, most tolmáccsal érkeznek oltatni a határon túliak

Kép forrása: MTI

A határhoz közeli településeken élők azt mondják, hogy ha igazolják, hogy üzleti céllal érkeznek, akkor mindenféle korlátozás nélkül beutazhatnak az emberek Ukrajnából. Az ott élők szerint rengetegen vannak a boltokban, a piacon,

de már oltásra is jönnek azok, akik magyar állampolgárok is és regisztráltak. Ukrajnában félmillió forintért lehet oltást vásárolni, Magyaroszágon pedig ingyen kapnak, ha rájuk kerül a sor.

A határ magyar oldalán is sorban állnak az ukrán kisbuszok, de akik a másik oldalról érkeztek azt mondták, hogy Magyarország irányába ennél is nagyobb a sor.

A tranzit utasok és akik 30 km-nél közelebbről érkeznek, karantén és teszt nélkül jöhetnek be Magyarországra. A határ közelében élők vásárolni járnak át, nekik viszont egy napon belül haza is kell utazni. A záhonyiak azt mondják: a magyar állampolgárok közül egyre többen jönnek védőoltásért is.

Egy Ukrajnából érkezett fiatalember azt mondta az ATV Híradójának, hogy

ő is hallotta, hogy már nem csak a nyugdíjért jönnek át a határon: „Gondolom megkaphatja, ha van itteni lakcíme, vagy egy olyan bejelentett munkahelye, ahol itt dolgozik és ott lakik”. 

Magyar Zoltán, a határmenti kisváros szocialista politikusa is azt állítja: egyre többen érkeznek oltásra.

„Aki esetleg olyan kinti magyar, hogy nem tud magyarul, az értelemszerűen tolmáccsal érkezik, mert az adatlapok kitöltéséhez némi magyar tudás szükségeltetik”

– mondta Magyar Zoltán.

A politikus úgy tudja, Ukrajnában nagyon kevés az oltóanyag, viszont, aki szeretne, vehet is magának vakcinát, igaz borsos áron. Mint mondta, jelenleg 50 ezer griveny a két oltás, tehát átszámítva 540 ezer forint egy fő részére. Hozzátette: Magyarországon viszont ingyen megkapják. 

Vadai Ágnes a DK országgyűlési képviselője kiakadt a hír hallatán, főleg azon a részen, hogy tolmáccsal érkeznek az emberek, hogy megkapják az oltást, amit az itthoniak elől vesznek el:

Az atv számolt be tegnap arról, hogy a magyar-ukrán határ mentén elég elénk a forgalom. Jönnek Magyarországra vásárolni, meg oltást is felvenni az emberek. Teszt nem kell. Karantén nincs.

Egy mondat a tudósításból megdöbbentett:

“Aki esetleg olyan kinti magyar, hogy nem tud magyarul, az értelemszerűen tolmáccsal érkezik, mert az adatlapok kitöltéséhez némi magyar tudás szükségeltetik.”

Hogy mi van? Tolmács kell???

– írja Vadai.

Ezen nemcsak neki kellene kiborulnia, hanem minden magyar embernek, legyen az akár fideszes, akár ellenzéki. Nem lehet igaz, hogy a Fidesz-szavazók állva tapsolnak, amikor azt látják, a TV-ben, hogy elveszik előlük a nekik járó vakcinákat

loading...