Karikó Katalin mondatának valószínűleg nem örülnek a Fideszben: megvédte az EU vakcinabeszerzését

Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a szegedi Dugonics Társaság keddi beszélgetésén beszélt arról, hogy „Magyarországon mindig szidni kell valamit, vagy a kormányt, vagy az EU-t.”

Az életútjáról szóló beszélgetésen merült fel a kérdés, hogy miért nincs elég a Pfizer-BioNTech vakcinájából, amire Karikó azt felelte, hogy

„Magyarországon mindig szidni kell valamit, vagy a kormányt, vagy az EU-t. De amikor az EU ragaszkodott ahhoz, hogy ha 40 millió emberre csinálsz valamit, akkor azt nagyon alaposan meg kell nézniük, ahhoz nagyon jogosan ragaszkodtak”.

A vakcinagyártáshoz egy bizonyos lipid szintézise a nagyon nagy kihívás, derült ki a válaszából. Ahogy fogalmazott,

„ez olyan, mint amikor egy ideig két emberre főzöl, aztán szólnak, hogy holnaptól kétszázan jönnek enni. És ahogyan a villanykörte se a gyertya tökéletesítéséből lett, hanem egy új technológiával, ehhez is új technológiát kell kitalálni.”

Szintén gyakorlati oka volt annak, hogy miért kellett mínusz 70 fokon tartani a vakcinát – egy kérdésre válaszolva azt mondta: „azért, mert arra volt a legtöbb ismeretünk”. Az izraeli tömeges oltás adatai alapján azt is elmondta: ott 4,7 millió embert oltottak be, súlyos mellékhatás 158 esetben volt, de „nincs olyan gyógyszer, aminek ne lenne mellékhatása”.

Arra a kérdésre, hogy azok, akik már átestek a Covid-fertőzésen, mikor kaphatnak oltást, azt mondta: korábban azt mondták, hogy 90 nappal a fertőzés után, de ma már nincs ilyen korlát. Hogy az oltás meddig véd, azt nem lehet tudni egyelőre, „ezekre nincsenek kísérletek. Tavaly tavasszal már oltottak be embereket, meg kell várni, hogy teljen az idő.” Azt tudjuk, hogy akiket a kezdetekben beoltottak, azok eddig nem fertőződtek meg.

Sorban állnak az ukrán határon: a nyugdíj nem volt elég, most tolmáccsal érkeznek oltatni a határon túliak

loading...