A volt belügyminiszter figyelmeztette a Fideszt: lesznek még hasra esések

Kép forrása: MTI

Kuncze Gábor volt belügyminisztert, országgyűlési képviselőt kérdezték a Klubrádióban arról, ami a hétvégén történt az egészségügyben. A volt belügyminiszter azt mondta:

kétségtelenül nehéz helyzet a vírus miatt, és ha egy egy jól szervezett állam találja szembe magát ezzel a járvánnyal, feltehetően akkor is problémák lettek volna. De a magyar állam nem ilyen. Pandémia nélkül is elég rátekinteni az egészségügyre, az oktatásra, a kultúrára, azon belül színházi szférára, és azt látni, hogy nincsenek koherens elképzelések, a szakmai szempontok helyett egy ember akarata érvényesül.

Kuncze Gábor szerint a magyar állam már nem működött, de ezt eddig nagyon jól tudta palástolni kommunikációval, nevezetesen ellenségek képzésével és a képzelt ellenségek elleni harccal. A hívek legfeljebb úgy gondolták, hogy kicsit kevesebb a pénzük, a gyerek meg elmegy külföldre dolgozni, „de hát szegény Orbán Viktort támadja az EU, a migránsok meg a Soros”.

Aztán amikor jött a valódi ellenség, a vírus, akkor kiderült, hogy azt nem lehet kommunikációval legyőzni. Mondhatja a miniszterelnök, hogy lenyomtuk a vírust a birkózószőnyegre, és mi támadunk, az meg védekezik, de a vírus legfeljebb akkor kerül a birkózószőnyegre, ha „hanyatt esik a röhögéstől”

– fogalmazott.

Kuncze Gábor szerint nem túlbonyolított a rendszer, hanem központosított. „Mindenhova katonákat vezényelek, mindent én tudok, nem érdekelnek a szakemberek” – mondta Orbán Viktorra utalva. Az operatív törzsről azt mondta:

„áll két rendőr között egy néni, mondanak valamit, amiben többnyire nincs érvényes találatuk, majd büszkén megyünk tovább”.

A magyar állam már korábban beleállt a földbe, most pedig azt látjuk, hogy a lábai fölfelé mutatnak és rúgkapál, fogalmazott.

Kuncze a hétvégi oltási malőrről azt mondta: azt végképp nem érti, hogy tudnak az adatok összekeveredni, „ez nem magyar kártya, hogy a Rodolfo megkeverte, aztán már csak ő tudja, melyik van legfelül”, a számítógépes rendszereknek vannak sajátosságai.

Alkalmatlan emberek kezelik, akik hűek a rendszerhez, és ezért sok pénzt kapnak, csak most az életünkről van szó.

Kuncze szerint egyre kevésbé erős szürkeállományban a környezet, amely körülveszi a miniszterelnököt. 

Amikor hirtelen jön valami, akkor csúszik be az, ami pénteken történt:

a miniszterelnök közli, hogy leállítják az oltást, mert nem működnek az adatbázisok, majd rá egy órára „a megfelelő beszélő nyelv” azt mondja, hogy ez álhír, igenis rendben megy az oltás, aztán hivatalosan megállítják, de kiderül, hogy aki elmegy, mégis beoltják.

A zűrzavar azért van, mert senki nem tudja, mit kell mondania, nem a tényekből nyilatkozik, hanem fölfelé néz, vár, és ha nem kapja meg a szöveget, „hülyeségeket beszél”.

Hasra esések még lesznek, hiába beszél sikerről a miniszterelnök. Most például azt mondja, hogy egyenesben vagyunk – csak akkor tegye hozzá azt is, hogy melyik irányba megyünk, mert most éppen úgy tűnik, hogy visszafelé indultunk el

– jegyezte meg Kuncze Gábor. Ott vannak a gazdasági problémák, a bezáró vállalkozások, a munkanélküliség, százezreknek nem segít senki. Hiába a kommunikáció, mögötte emberek vannak, akik nem tudnak dolgozni menni.

Sorban állnak az ukrán határon: a nyugdíj nem volt elég, most tolmáccsal érkeznek oltatni a határon túliak

loading...