Juszt László nyílt levelet írt egykori barátjának, Kásler Miklósnak: „elképzelni nem tudod mennyit hallgatok miattad!”

Kép forrása: MTI

Juszt László nyílt levelet írt egykori barátjának, az EMMI-miniszter Kásler Miklósnak, mert a szerdán megjelent hírek nagyon felbosszantották az egykori tévést.

„Nyílt levél egykori barátomnak. Kásler Miklós részére.

Miklós!

Elképzelni nem tudod mennyit hallgatok miattad! Akik tudják, hogy mielőtt miniszter lettél mi jóban voltunk, azoktól naponta kapom a megjegyzéseket: “Szép kis barátod van!” “Te ennyire rossz emberismerő vagy, hogy éveken keresztül nem vetted észre, hogy ez egy mekkora …. !“ És itt vérmérséklettől függőek a jelzők. De van, aki durvábban fogalmaz: “Teljesen meghülyült a haverod!”

És lehet, hogy ez neked nem fog tetszeni, de csak egy válaszom van: “Ez nem volt ilyen hülye!, ezt valamivel megfogta a Csuti rabló!”

És ezt komolyan is gondolom. Ugyanis nem hiszem el, hogy egy olyan nagyszerű orvos és ember, aki voltál, az csak úgy, egyik percről a másikra – ennyire kiforduljon magából.

Kezdhetném sorolni a bűnöket, a hazugságokat kezdve a tavaly őszi kórházi kiürítésektől, a gyógyító munka leállításáról, a már-már Orbáni cinizmusról, amikor arra az ellenzéki kérdésre, hogy “Karantén karácsonyunk lesz?” Azt válaszoltad, hogy “Ádvent van, elmélyülést kívánok!” Vagy miféle pótcselekvés az, hogy létrehozol – miközben egy komplett magyar kisvárosnyi honfitársunkat vesztettük el, – egy Magyarságkutató Intézetet és finanszírozol kritikán aluli filmnek hívott, de annak nem nevezhető valamiket. Vagy puzzle-t kezdesz játszani több száz éves csontokkal. (Csak nehogy azt hozd ki a végén, hogy a Csuti Hunyadi leszármazott!)

Mond, nyugodt a lelkiismereted, amikor kijelented, hogy mind az orosz mind a kínai vakcina az eredeti előírások szerint kapták meg az engedélyt? Te is igazi kínaival oltatod be magad, mint ahogy a főnököd mondta, vagy átcimkézett Pfizert kaptok?

Neked, aki nemzetközileg elismert onkológus vagy nem zavarja az önbecsülésedet, hogy az új funkciódat lényegében már kiürítette a főnököd? Minisztert csinált az államtitkárodból, a belügyminiszterre bízta az egészségügyet? 

Sorolhatnám az érthetetlen buta intézkedéseidet, mondataidat, – a kórháziaknak hazudott, késve érkezett  béremelésekkel a plusz munkákért járó, meg nem kapott plusz juttatásokkal – amelyek joggal borítják ki az embereket. 

Most mégis egy apróság késztetett a levél megírására. Egy egyszerű, emberi kezdeményezés. Apróságnak tűnhet, de egy kis empátiával is belátható, hogy betegágyukon sokak számára pozitív hatású lehetett volna ez a fajta figyelem. 

Mi a fészkes … tiltottad meg, hogy az orvosok és az ápolók – megjegyzem külföldi minta alapján – a saját magukról készült fotók alapján kerülhessenek közelebb a betegeikhez, hogy azok ne csak a szkafanderbe bújt “gyógyító gépet” lássák, hanem az EMBERT, aki értük dolgozik? 

Ez egészen egyszerűen annyira embertelen, hogy nem tudok mit kezdeni vele. Nincsen jobb dolgod? Nem tudsz már máshogy belerúgni a kollegáidba? Magyarázd már el, a NER fosztott meg a humanizmusodtól is? Ha így van, akkor a legjobban akkor jársz, ha minél előbb lemondasz.”

 Juszt László

loading...