Vera Jourová nem hunyászkodott meg a kormány támadása után: megint beteg demokráciának nevezte Magyarországot és komoly figyelmeztetést küldött

Kép forrása: MTI

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Továbbra is úgy véli, hogy amit Orbánék építenek, az egy beteg demokrácia

„Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia”

– jelentette ki az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke egy szerdai videokonferencián a Népszava cikke szerint. Jourová hozzátette: nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül.

Az alelnök figyelmeztetett:

a Bizottság átfogó vizsgálatot fog folytatni a magyar jogállam helyzetéről, és nemcsak egy-egy jogsértőnek vélt törvényről fog véleményt alkotni. 

„Értékelnünk kell a teljes képet, az igazságszolgáltatás, a média, a civil szervezetek, az oktatás helyzetét. Ha a kedvezőtlen folyamatok összeadódnak egy tagállamban, akkor súlyos csorbát szenved a demokrácia, márpedig a demokratikus elvek betartását minden országtól elvárjuk” – mondta.

Jourová kijelentette még, hogy az uniós források kifizetéséhez kötött jogállamisági vizsgálatot azonnal alkalmazni fogják, ahogy az EU Bírósága kimondja annak jogszerűségét.

loading...