Deutsch Tamás szerint Nyugat-Európában irigykednek a magyar médiahelyzetre

Kép forrása: MTI

A szerdai kormányülés előtt arról kérdezte a Telex Deutsch Tamást, hogy egyetért-e Szijjártó Péter külügyminiszterrel, aki szerint az egész nyugat-európai, európai uniós sajtó hazudik a magyar médiahelyzetről. A fideszes képviselő hozta a formáját, a fideszes szintet.

Deutsch szerint ugyan Magyarországon is lehetne „acélosabb” a sajtószabadság, hiszen ebben a tekintetben nincsen ideális állapot, de mindig arra kell törekedni, hogy jobb és jobb legyen a helyzet.

„De az az állapot, amiben a magyar sajtóviszonyok leledzenek, és általában az európai átlag, a tekintetben inkább Nyugat-Európából nézik irigykedve a magyar helyzetet”

– mondta a fideszes képviselő, aki hozzátette, ezt tények tucatjaival is alá tudja támasztani.

Deutsch úgy látja, hogy Magyarországon a hétköznapokban a sajtószabadság tekintetében nincs olyan általános, negatív helyzet, amely jelentős mértékben, sőt radikálisan alulmúlja a nyugat-európai közállapotokat. Szerinte ennek pont az ellenkezője igaz.

A politikus kifejtette, hogy a sajtószabadságot érintő egyik legmasszívabb korlátozás az öncenzúra:

Szerinte a liberális újságírói mainstream kimondva-kimondatlanul elvárásokat fogalmaz meg minden szerkesztőséggel kapcsolatban, és ha valaki más szóhasználattal vagy logikával nyúl egy témához, akkor Nyugaton kiírja magát a hiteles és egzisztenciával rendelkező újságírók világából.

A politikus szerint ezt a kockázatot sokan nem merik vállalni Nyugaton. „Ez az intézményesített, mélyen a liberális újságírók döntő többségének a DNS-ébe beíródó öncenzúra brutálisan erős ahhoz az állapothoz képest, ami Magyarországon van” – mondta.

Ehhez képest Magyarországon Deutsch szerint a kormánnyal szemben kritikus hangoknak korábban is volt és most is van fórumuk, nem bántják az újságírókat.

Deutsch szerint nettó hazugság, hogy a politika, a 2010 óta hatalmon lévők, a kormánypártok vagy akár maga a kormány „bármilyen módon korlátozná a sajtószabadságot”.

„Azt állítom, hogy ezzel szemben Nyugat-Európa tucatnyi országában hatalmi eszközökkel is erősített az egyébként hatalmi ráerősítés nélkül is a baloldali, liberális médiavilágban már létező öncenzúra intézménye, amely viszont radikálisan korlátozza a médiaszabadságot”

– fogalmazott.

loading...