Müller Cecilia: exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak a mutáns vírusok

Kép forrása: MTI

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint megdőlni látszik az a tézis, hogy a variánsok nem okoznak súlyos tüneteket

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elhganzzott, hogy már exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, elindult a harmadik hullám, amint valószínűsíthetően a vírus sülféle variánsai okoznak.

Két hete exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt időszakban negyedével nőtt a számuk.

Korábban azt mondták a szakértők, hogy az új variánsok gyorsabban terjednek, de nem okoznak súlyosabb megbetegedést, ez a tézis is azonban megdőlni látszik, mert az új fertőzöttekhez képest arányaiban egyre többen kerülnek kórházba

– jelentette ki az országos tisztifőorvos.

A brit variánst eddig 378 embernél mutatták ki itthon, és közülük csak tízen voltak azok, akiknél volt valamilyen utazási előzmény. 34 főnél más variánst mutattak ki, de ezek közül egyik sem a brazil vagy a dél-afrikai mutáció volt.

Müller Cecília mindenkit arra kért, hogy ne válogassanak az oltások között, mert mindegyik hatásos. Azok, akik eddig regisztráltak, hamarosan értesítést fognak kapni arról, hogy mikor mehetnek a védőoltásért.

Bár a Sinopharm leiratában az szerepel, hogy a 60 év felettieken nem végeztek elég tesztet, immunválaszt az ő esetükben is ki tud váltani és ezzel elősegíti a védettséget, tette hozzá. A tiszti főorvos megjegyezte azt is, hogy a 70 százalékos vakcinahatékonyság magasnak számít, számos olyan (nem koronavírus elleni) védőoltást alkalmaznak Magyarországon, amely 50 százalékos hatékonyságú.

Nem szeretnének egyelőre további szigorításokat bevezetni, de ehhez az kell, hogy a mostani intézkedéseket betartsák és minél többen beoltassák magukat.

Most kiderült, hogy ki Müller Cecília valójában

loading...