Friss felmérés: még mindig vezet az ellenzéki a Fidesz előtt, átrendeződés az összefogás pártjai között

Kép forrása: Jakab Péter Facebook-oldala

Megállt a Fidesz táborának csökkenése a Závecz Research legújabb közvéleménykutatása szerint: a teljes népességben a megkérdezettek 31 százaléka szavazna a kormánypártra. Továbbra is második helyen van a Demokratikus Koalíció, harmadik a Jobbik.

A Momentum már nem dobogós, stagnál a támogatottságuk: az év végi helyzethez hasonlóan ezúttal is hat százalékon áll. Az MSZP egy százalékot rontva 5 százalékon áll, tehát a bejutási küszöb határán van. A magát pártnélkülinek vallók aránya 32 százalék volt.

A biztos szavazóknál a Fidesz 47 százalékon áll, a DK 18, a Jobbik 12, a Momentum 9, az MSZP 7, az LMP 3, a Mi Hazánk–Párbeszéd–MKKP-hármas 1-1 százalékot érne el.

A Jobbik a falvakban és a vidéki városokban a legerősebb, a DK a megyeszékhelyeken áll jól. Úgy tűnik, már a fiatalokat sem tudja megszólítani a Momentum: a 30 év alattiak között 11 százalékon állnak, míg a Jobbik például már 13 százalékon. Az is elmondható, hogy a közös listás ellenzék összességében nem lemorzsol, hanem inkább vonzza szavazókat:

a hat párt összeadott támogatottsága 34 százalék, de a közös listára 38 százalék szavazna. A közös listától 2 százalék ellenzéki szavazó fordul el, őket ellensúlyozza a 6 százaléknyi bizonytalan.

Decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz–KDNP-listák százalékos támogatottsága, most februárban valamivel szorosabb, 38-36.

A biztos választók körében is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.

loading...