Jövő héttől igényelhető a védettségi igazolvány: fizetni kell majd érte, de cserébe engedményeket kaphatunk

"Gyerekeket bántotok" - könnygázzápor a Karmelitánál

Jövő héttől igényelhető a védettséget igazoló okmány

Jövő héttől már lehet igényelni a koronavírus elleni védettség igazolványokat, közölte a Koronavírus Sajtóközpont péntek este. Az igazolványra igazolt második védőoltás vagy igazolt gyógyulás esetén lehet jogosultságot szerezni, áll az MTI által szemlézett hírben.

A védettségi igazolványt nem kell igényelnie annak, aki mindezeknek megfelel, mivel az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát. A védettségi igazolvány érvényessége a második védőoltást vagy az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap lesz

– az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

A koronavírus elleni védettség igazolása kétféle módon történhet:

  1. ha valaki átesett a védőoltáson
  2. vagy a koronavírus-fertőzésen.

A védettség igazolására alkalmas lesz a védettségi igazolvány, illetve applikáció is.

Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát, avagy a fertőzésből történő felgyógyulás tényét. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Az igazolvány érvényességi dátuma 6 hónap lesz a második oltást vagy a fertőzésből történő igazolt felgyógyulást követően.

Ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) nyilvántartott dátum.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült, mert például tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt, akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.

Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11000 forint, valamint ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor ebben az esetben a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap.

A védettségi igazolvány elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, vagy bármely kormányablakban személyesen is igényelhető. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.

A védőoltásban részesülők számára applikáció is igazolja majd a védettséget. Az applikáció az érintett azonosítását követően, az EESZT-ből szerzett adatok alapján, igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltottak nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

loading...