Az Európai Néppárt új működési szabályzata gyorsan rövidre zárhatja a Fidesz pozícióit

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Egyértelműen a Fidesz jogainak csorbítását célozza a Magyar Nemzet szerint az Európai Parlamentben (EP) az Európai Néppárt (EPP) frakciójának kidolgozás alatt lévő új működési szabályzata, írja a telex.hu a kormánypárti lap cikkére hivatkozva.

A változtatás egyik legfontosabb eleme, hogy ezentúl nemcsak egy-egy frakciótaggal szemben, hanem a pártcsalád EP-frakciójának teljes tagpárti delegációjával szemben fel lehetne lépni.

A Fidesz–KDNP összesen 13 EP-képviselője az EPP-frakciójában ül, és a frakción belüli munkájukat annak ellenére sem korlátozza semmi, hogy a Fidesz tagságát 2019-ben felfüggesztették.

Ez azonban az ernyőszervezetre, nem pedig az EP-ben lévő EPP-frakcióra vonatkozik. Ott csupán Deutsch Tamást függesztették fel, miután a fideszes képviselő a Gestapóhoz és az AVH gondolkodásmódjához hasonlította az EPP frakcióvezetője, Manfred Weber érvelését.

A Telex emlékeztet: végül nem zárták ki Deutsch Tamást, aki kétszer is bocsánatot kért. A szavazáson végül felfüggesztették a fideszes képviselőt.

A Magyar Nemzethez eljutott új tervezet szerint azonban ha az EPP úgy dönt, hogy kizárja vagy felfüggeszti a pártcsalád egyik tagjának tagságát, akkor az automatikusan érvényes lesz az adott párt EP-ben lévő képviselőire is. Azaz, ha a jelenlegi szabály érvényben lenne, a fideszesek már most nem szólalhatnának fel az EPP képviseletében az EP-ben.

Emellett a Néppárt EP-frakciója a jövőben önállóan is kezdeményezhetné, hogy egy-egy párt teljes delegációjának tagságát függesszék fel. Az eljárás elindításához elég lenne a 182 fős frakció 15 százalékának javaslata, amely alapján az EPP-frakció szavazásra jogosult tagjainak egyszerű többségi támogatása esetén a kizárás vagy felfüggesztés érvénybe is lépne. Az érintett párt frakciótagjai nem vehetnének részt a szavazáson.

A lap szerint a tervezet a Fidesz jogainak csorbítását célozza, már csak azért is, mert az eljárási szabályzat felülvizsgálatára még a múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportban főként olyanok vannak, akik kritikusak voltak a Fidesszel, közöttük az osztrák Othmar Karas, aki tavaly Deutsch Tamás frakcióból való kizárását is kezdeményezte.

Még ebben a hónapban szavaznak

A szavazásra február végéig kerülhet sor. Az Néppárt frakcióülésén a héten elhangzott, hogy az átalakítások nem a Fidesz ellen irányulnak, bár kétségtelen, hogy a Fidesz és az EPP régóta viszonya régóta feszült, és az ellentmondásos kapcsolat lezárását meggyorsíthatja, ha a szabályzat életbe lép.

loading...