13. havi nyugdíjnak hazudják a juttatást, amivel nem orvosolhatják a tényleges károkat

Kép forrása: MTI

A kormány által „13. havi nyugdíjnak hazudott juttatás” csak sebtapasz azután, hogy a kabinet magára hagyta a nyugdíjasokat a válságban – mondta a Demokratikus Koalíció alelnöke, Varju László csütörtökön egy online sajtótájékoztatón.

Varju László arra reagált, hogy pénteken kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egyheti részét. Átlagnyugdíj esetén ez mintegy 37 ezer forintot jelent, az intézkedés több mint 2 és fél millió embert érint. A képviselő úgy fogalmazott:

hiába kezdett a kormány kampányba, az idősek ennél sokkal nagyobb mértékben szenvedték meg az elmúlt hónapok rekordmagas élelmiszerárait.

Miközben a válság kezdete óta a nyugdíjasok semmilyen rendkívüli juttatást nem kaptak a kormánytól, az infláció már tavaly nyáron Magyarországon volt a legmagasabb az egész EU-ban. Akkor kellett volna azonnal ötvenezer forintot adni a nyugdíjasoknak, amit nem pótol a „13. havi nyugdíjnak hazudott, egyébként egyheti juttatás” – jelentette ki a DK alelnöke.

Varju László kiemelte: éves összehasonlításban három és hat százalék között drágultak a húsok, közel 13 százalékkal a felvágottak, 12 százalékkal nőtt az olaj, tízzel a liszt és a cukor, 27 százalékkal a gyümölcsök ára.

A svájci indexálás megszüntetésével a Fidesz tíz év alatt átlagosan 1,2 millió forintot vett el a nyugdíjasoktól

– tette hozzá.

Dobrev Klára elmondta, hogyan lehetne 172 ezer forint az átlagnyugdíj

loading...