Kiderült: a szakértők hiába tiltakoztak, mégis engedélyezték az orosz vakcinát

Sajtóértesülések szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) annak ellenére adta meg az engedélyt az orosz vakcinára, hogy az általuk felkért külsős szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését. 

“Ezek után a hatóság tanácsának több tagja is úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vesz részt a munkában. Legyen világos: ha a szakértők azt mondják, hogy nem javasolják egy vakcina engedélyezését, majd a kormány alá tartozó hatóság ennek ellenére engedélyezi, azt úgy hívják, hogy szakmai szempontokat felülíró politikai döntés”

– foglalta össze a Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció szóvivője az elmúlt napok fejleményeit vakcina ügyben.

A DK azonnali magyarázatot vár a kormánytól

Igaz-e, hogy az orosz vakcinát annak ellenére hagyták jóvá, hogy a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését? Ha igazak a sajtóban megjelent hírek, az sok kérdést felvet:

  • Hogyan születhetett politikai döntés egy olyan szakmai kérdésben, amely magyar emberek egészségéről és életéről szól?
  • Ki döntött arról az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, hogy a szakértők szakvéleménye ellenére engedélyezi az orosz vakcinát, ki a döntés személyi felelőse?
  • Köze van-e ennek ahhoz, hogy két évvel ezelőtt egy volt fidelitasost, Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó korábbi titkárát ültették be a hatóság tanácsadó testületébe?

– sorolta Barkóczi, aki felvetette azt is, hogy hogyan kellene a továbbiakban megbízni az OGYÉI döntéseiben, ha első adandó alkalommal politikai döntés született szakmai döntés helyett?

A szóvivő emlékeztetett, hogy az orosz vakcinával kapcsolatban már többször is félrevezették a magyarokat Orbánék:

  1. korábban azt ígérte Kásler Miklós, hogy klinikai teszteket fognak végezni, ennek ellenére Magyarországon soha nem tesztelték az oroszok oltását
  2. a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyezését

– mondta a szóvivő, zárásként hozzátéve, hogy ebben a helyzetben nem is lehetne ennél nagyobb felelőtlenséget elképzelni, a pánikkormány láthatóan ebben a kérdésben sem ura a helyzetnek.

https://ellenszel.hu/2021/01/26/8-millios-onreszre-192-millios-hitelt-kapott-varga-judit-es-ferje-hogy-lakasokat-vegyenek-orban-viktor-otthona-kozeleben/

loading...