Tudták a Fideszben, hogy brutális a hiány, mégis megrendezték a szokásos év végi pénzszórást

Kép forrása: MTI

2020-ban az államháztartás központi alrendszere 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Ezen belül a központi költségvetés 4953,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 46,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 641,8 milliárd forintos hiányt értek el.

A Pénzügyminisztérium összefoglalója alapján a hvg.hu azt írja, hogy az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban várhatóan 9 százalék körül lehet. A 2020-as költségvetés hiányát a kormány eredetileg egy százalékra tervezte, ehelyett 8-9 százalék lesz, az államadósság így nemhogy csökkenne, de 80 százalékra emelkedik. 2021-ben pedig tovább nő, vagy esetleg stagnál.

A kormány beáldozta az államadósságot a gazdaság támogatásáért cserébe, de még így is nagyobb volt nálunk a recesszió 2020-ban, mint sok versenytársnál.

A kormány ennek ellenére szórta szét a pénzt decemberben

Csak december hónapban a PM szerint a központi alrendszer 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ebben benne van a menetrendszerűnek tekinthető év végi kórházi adósságrendezés, de az csak ennek a töredéke: 44,5 milliárd forint.

A PM felsorolása szerint az év végi forrásbiztosító intézkedések 1200 milliárdjából jutott

a kórházak adósságrendezésére, gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célokra és kulturális tevékenységek finanszírozását szolgálták.

Valamit azonban elhallgattak

A hvg szerint a minisztérium felsorolásából hiányzik a sport, pedig arra is jutott bőven még decemberben is:

 a koronavírus-járvány kezdete óta pedig összesen 140 milliárd forintot csoportosítottak át ilyen célokra.

Egyébként az elmúlt években megszokott volt, hogy a kormány decemberben kisöpörte a költségvetésben megmaradt pénzeket, mert eddig ugye voltak megmaradt pénzek Ezzel szemben

2020 decemberében nemhogy a tervezettnél jobban állt volna a büdzsé, de már arra a hónapra hatalmas hiány halmozódott fel. Az év végi pénzosztást ennek ellenére nem spórolta meg a kormány.

Egy módon kerülheti el Orbán Ceausescu sorsát – megdöbbentő kijelentést tett a Kossuth-díjas magyar író

loading...