Mi történik? Sorra szólalnak meg a világ és az EU vezetői a Fidesszel kapcsolatban

Kép forrása: MTI

Rövid időn belül előbb Barack Obama egykori amerikai elnök, majd egy szlovák politikai elemző, most pedig Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője is üzent Orbánnak. De emlékezzünk vissza például Geroge Clooney, Orbán rendszere ellen irányuló nyilatkozataira is.

Weber szerint az EPP, és így egész Európa számára nagy jelentőséggel bír, hogy ki lesz Németország következő kancellár-jelöltje. Weber a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) héten esedékes elnökválasztására utalt ezzel. Jó eséllyel azt jelölik majd ugyanis Németország következő kancellárjának, aki a német kormánypárt élére állhat.

A pártelnök személye a Fidesz számára biztosan nem közömbös, már csak azért sem, mert jelenleg még a magyar kormánypárt is a Néppárt, a legnagyobb uniós pártcsalád tagja. Weber szerint a CDU következő elnökének nagy felelőssége lesz annak eldöntésében, hogy a Fidesz továbbra is a pártcsalád tagja maradhat-e. A Politico-nak úgy fogalmazott:

Erről dönteni kell 2021-ben.

Az elmúlt hetek eseményeit Weber visszalépésnek nevezte a Fidesszel való együttműködésben. Weber egyébként az Angela Merkel által megkezdett munka folytatásának fontosságát hangsúlyozta, amikor a CDU következő vezetőjéről kérdezték.

Nemsokára eldől tehát:

Németország továbbra is szemet huny-e Orbán autokratikus lépései felett, vagy a következő kancellár megregulázza az unió keleti részén munkálkodó illiberálisokat. 

Donald Trump amerikai elnök bukása is közrejátszhat abban, hogy ilyen sokat emlegetik Magyarországot, azon belül pedig Orbán Viktort a nemzetközi szereplők. Trump bukása után sokan azt várják, hogy Orbán is megbukik végre.

Egy módon kerülheti el Orbán Ceausescu sorsát – megdöbbentő kijelentést tett a Kossuth-díjas magyar író

loading...