Gyurcsány Ferenc lemosta Áder János semmitmondó beszédét: szemléztük a pártelnökök köszöntőit

Kép forrása: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

Valahol titokban mindig reméljük, hogy a politikai palettán lesz legalább egy olyan ember, aki nem sallangokat puffogtat, hanem leírja őszintén a lényeges dolgokat. Bizakodva kapcsoltunk a köztévére, amikor Áder János arckifejezése a Himnuszban szereplő „balsorsra” emlékeztetett a sablonos monológjának elmondásakor.

Tőle tehát, – hiába készülhetett erre a beszédre egy egész esztendőn át, – nem kaptuk meg a beteljesedés érzését. A köztársaságpárti pártelnökök közül körbenéztünk újévi bejegyzések ügyében.

Tóth Bertalan MSZP-társelnök egy fotót osztott meg saját magáról, amire ráírta, hogy boldog újévet kíván. Kerestük az üzentet és a fantáziát, de azt sem a pártelnökben, sem a fotójában nem találtuk meg.

Fekete-Győr András írt is a fotójához valamit, de második olvasatra sem került ki belőle egyetlen megjegyezhető mondat sem. Az interneten fellelhető újévi köszöntőket véletlenszerűen generáló programok közül válogathatott a momentumos vezér.

Jakab Péter a Jobbik elnöke önreklámra használta fel az újévi kívánságkosarat. Egy imázsvideót tett közzé, ahol többek között gabonamezőn látható, és még sok más helyen is feltűnik. A tőle megszokott erőteljes orgánuma mellé sajnos nem kaptunk ütős üzenetet 2021-re.

Gyurcsány Ferenc egészen más megközelítéssel állt neki az évindító bejegyzésének. Szövegéből érezhető, hogy valóban ő írta azt, mind a stílus, mind a tartalom összehasonlíthatatlanul mutatja a DK elnökének habitusát és szóhasználatát. Ebben a „köszöntőben” van spiritusz, kulisszák mögötti betekintés, lényegi üzenet. Nem magáról beszél, hanem arról a szövetségről, amelyben eltérő gondolkodású emberek és értékközösségek vannak. Ennek a sokféleségnek a szépségére mutat rá Gyurcsány Ferenc, nem titkolva azt sem, hogy vannak viták a köztársaságpártiak között is:

„Mi ezt nagyszerűnek gondoljuk. A velünk szemben állók szerint ez maga a nemzeti létezés halála.”

Összességében elmondhatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc felülmúlta Ádert, és (legyünk elnézőek a többi ellenzéki politikussal), helyettük is elmondta az újévi köszöntőt!

loading...