Az év utolsó napjáig kellett várni, de Orbánnak sikerült kinyögni: szerinte nem normális a hozzáállása annak, aki sajnálja a pénzt a sportra

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

A kormány azért minősítette stratégiai ágazattá a sportot, mert felismerte pótolhatatlan szerepét, vagyis azt, hogy eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet eliszaposodik – mondta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában. A miniszterelnök beszélt arról is, szeretné megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, a magyar labdarúgó-válogatott pedig világbajnoki döntőt játszik.

A kormányfőt a csütörtökön megjelent, „Vissza a csúcsra!” című interjúban először a koronavírus elleni védőoltásról kérdezték, amelyről elmondta, még nem kapta meg, kivárja a sorát.

A koronavírus-járvány miatt a sportolóknak ez az átmentés, a túlélés időszaka, amíg újraindul az élet. „Ez nincs olyan messze, talán közelebb is van, mint gondoljuk. Orbán szerint heteken belül elég vakcinánk lesz.

Orbán átnevelő táborban érzi magát, és szerinte nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportra

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok életében különösen fontos a sport, a kormánytól ezért nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban.

„A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam” – közölte a kormányfő, hozzátéve, a nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Úgy fogalmazott: „Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport.”

Orbán Viktor ezúttal nem migránsokkal, hanem azzal hergelt az ellenzék ellen, hogy a „baloldal mindent ellenez, így a sportot is”.

„Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására”

– mondta, hozzáfűzve, a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje.

A kormányfő kitért arra is, „folyamatosak a támadási kísérletek minden ellen, ami az ember természetes életfelfogásához és önazonosságához tartozik”, ezek pedig beszivárognak a sportrendezvényekre szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül.

„Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar”

– mondta.

Új sportközpontok építését tervezik, Orbán szeretne egy magyar rendezésű olimpiát

A kormányfő sikertörténetként értékelte a tao-támogatások rendszerét, ugyanis az a többletforrások mellett élő kapcsolatot hozott létre a vállalatok és sportszervezetek között.

A sportfejlesztésekről szólva elmondta, egy nagy jégsportközpont felépítése szerepel a tervek között, a kerékpárosoknak is vannak komoly terveik, öttusaközpont, nemzeti vívóprogram, Kovács Katalin akadémiája a kajak-kenuban, megújul a Hungaroring is és Moto-GP pálya is épül.

„Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna”

– mondta Orbán Viktor.

loading...