Orbánék ezzel nem kalkuláltak: a brüsszeli újságírók nem hagyták magukat lekoptatni

Kép forrása: AFP

A sajtószabadság és a magyar média helyzete komoly vitát generált az újságírók és az Európai Bizottság szóvivői közt a bizottsági sajtótájékoztatón hétfőn Brüsszelben, egy az Indexre vonatkozó kérdés után, írja az Euronews.

A magyar média helyzetéről tett fel több kérdést Bayer Lili, a Politico újságírója, Dana Spinant bizottsági szóvivő pedig annyit válaszolt erre, hogy aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, és hozzátette, hogy Vera Jourova bizottsági alelnök már többször, hangot adott az aggodalmuknak.

Az újságírók azonban nem elégedtek meg ezzel az üres válasszal,

és elháborodtak azon is, hogy egy 2016-os panasz, amely a magyar közmédia finanszírozásáról szól, még mindig folyamatban van.

Arianna Podesta, versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivő azt mondta, folyamatban van a panasz értékelése. Több újságíró is próbált részleteket megtudni, és megkérdezték, hogy mi tart egy panasz kezelésén négy évig. A szóvivő hangsúlyozta, hogy folyamatban lévő ügyről nem árulhat el részleteket.

A hírcsatorna beszámolója szerint leghevesebben Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító reagált a kérdésre: viccnek minősítette azt, hogy négy év vizsgálódás után sem tudnak választ adni.

Négy évről beszélünk, ez szégyen, mit fognak tenni az ügyben?

– szegezte a kérdést a brüsszeli bürokráciának.

A munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak

– próbálta nyugtatni a kétkedőket Dana Spinant bizottsági szóvivő. Feore erre úgy reagált, hogy

ezek üres szavak, és az, hogy négy éve nincs eredmény az ügyben annak a jele, hogy nem tartják sem sürgősnek, sem fontosnak a kérdést.

A szóvivő tájékoztatást ígért az újságíróknak amint lesz új fejlemény a beadott panasz ügyében.

loading...