Bukik a Fidesz terve: az Európai Parlament nyilvánvalóvá tette, hogy vétózna a jogállamiság miatt

Orbán EP-képviselője felszólalt
Kép forrása: AFP

Az Európai Parlament – a fideszes képviselők nem szavazatai mellett – kétharmados többséggel fogadta el csütörtök délután azt az állásfoglalást, amely megvétózná az uniós csúcson most elfogadott kompromisszumot.

Az indok fájó lehet Orbánnak:

főleg a jogállamiság felvizezése nem fért bele a képviselőknek.

Az Európai Parlament „határozott sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Tanács jelentősen gyengítette a Bizottság és a Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a többéves pénzügyi keret és az Európai Uniós Helyreállítási Eszköz keretében fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát” – áll az állásfoglalásban.

Az EP nyilvánvalóvá tette, kész megvétózni a megállapodást:

„A Parlament nem fog kész tények előtt meghajolni, és kész megtagadni a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos egyetértését mindaddig, amíg a Parlament és a Tanács közötti újabb tárgyalások során kielégítő megállapodás nem születik; emlékeztet arra, hogy a Parlamentnek mint társ-jogalkotónak a többéves pénzügyi keretből finanszírozott 40 uniós program mindegyikét jóvá kell hagynia”.

Az uniós parlament képviselői azt várják el, hogy maradjon az Európai Bizottság által korábban javasolt rendszer, amely alapján a jogállamiság normáit megsértő tagországokkal szemben alkalmazott szankciókat fordított minősített többséggel kelljen elfogadni, vagyis a többség az elutasításhoz kelljen.

Az hvg.hu szerint azért fontos az állásfoglalás, mert az Európai Parlamentnek jogában áll megvétózni az uniós állam- és kormányfők által kedd hajnalban elfogadott kompromisszumát a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról.

A most elfogadott állásfoglalás elutasítja ezt a megállapodást, főleg a jogállamisági kritériumok felhígítása miatt, de azt is felróják, hogy nem sikerült megállapodni a 750 milliárd eurós helyreállítási alap visszafizetésének feltételeiről sem.

loading...