Orbán olyat üzent Angela Merkelnek, amit még ő maga sem hisz el

Kép forrása: MTI

Szinte az összes környező országban romlik a koronavírus-helyzet. Ezzel kezdte Orbán Viktor is a pénteki rádióinterjúját.

A kérdésre, hogy kell-e újabb korlátozásra számítani itthon, a kormányfő azt mondta:

igen, kell, de még nem tudni, melyek lesznek ezek.

A számok szerinte szomorúak, és fennáll a vírus behurcolásának veszélye.

Az operatív törzs péntek délig kapott határidőt arra, hogy kidolgozzák, mit lehet tenni a behurcolás elleni védekezésben. Orbán szerint Magyarország biztonságos, a behurcolás a veszély, ezért azt javasolta, inkább belföldön pihenjünk:

Több Balaton, kevesebb Adria, és akkor a járvány is féken tartható.

Az uniós költségvetésről Orbán azt mondta, meg tudnák vétózni a hitelfelvétellel egybekötött gazdaságélénkítő csomagot, de akkor a többi, 26 uniós tagállammal találnák szembe magukat. Az ő feltétele az, hogy a pénzosztást és a gazdasági kérdéseket ne keverjék a politikával, vagyis ne kössék az EU-s pénzeket jogállami kritériumokhoz.

Orbán Viktor Angela Merkelnek is üzent:

„Ha összemérem a német jogállamiságot a magyarral, lehet, mi kerülünk ki győztesen.”

Merkel az Európai Parlamentben szerdán azt mondta, a Orbánnal is vitába szállna a jogállamiság kérdésében.

„Nem tanácsolom a nagyoknak, hogy most ezzel próbálkozzanak.” Mármint a jogállami vitákkal, mert „akkor nem lesz költségvetés”

– fenyegetőzött Orbán.

Nő Magyarországon a foglalkoztatottak száma a műsorvezető szerint, vagyis beváltak a kormány gazdaságélénkítő intézkedései. Orbán szerint egyenesen áttörés van, ez a jó híre.

A Kaleta-ügyről azt mondta a kormányfő, hogy:

Az enyhe ítélet annak a bizonyítéka, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem áll a kormány befolyása alatt. Mert ha alatta állna, ötször ilyen súlyos büntetés születik.

Igyekszik nyugodtan beszélni az ügyről, de nem tudja, egyáltalán nyugodtan kell-e maradni ilyen helyzetekben.

Nem akar beletörődni az ügybe, nincs is annak vége. „Hozzuk meg azokat a törvényeket”, amik megnyugtató választ tud adni a szülőknek. A gyerekeinket meg kell védeni, zárta mondandóját.

loading...