Orbán sziporkázott a Kossuth rádióban – fontos változásokat harangozott be

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor szokásos pénteki rádióinterjújában a Kossuth rádió stúdiójában felidézte, hogy ma tíz éve tette le az első kétharmad utáni parlamenti esküjét – írja a hvg.hu.

Orbán szerint a rendszerváltás utáni Magyarországon hosszú harc kezdődött az utódpárt képviselői és az antikommunisták között, „hol a jövő nyert, hol a múlt, ez így ment húsz évig.”

Az Alaptörvény megalkotásáról azt mondta, hogy azzal a jövő nyert, és a kérdésben nemzeti konzultáció is zajlott, ami elmondása szerint „fantasztikus élmény volt”.

Arról is beszélt, egy válság után vette át a kormányzást. Nem a két szép szemükért választották meg őket 2010-ben, hanem a válság utáni állapotok miatt. 2002-ben szerinte azért veszítettek, mert minden rendben volt, nem volt válság.

Orbánnak volt egy magasabb rendű célja is: azt szeretné, ha minden magyar azt érezné, hogy nagy nemzet vagyunk:

Volt egy magasabb rendű célom is. Megmondom őszintén, falusi ember vagyok, de úgy neveltek világ életemben, hogy egy nagy nemzet gyereke vagyok, így gondoltuk Felcsúton is, Alcsúton is, hiába voltak itt a ruszkik. Ha kormányzok, azt szeretném, hogy minden magyar azt érezze, nagy nemzet vagyunk.

Ha visszanéz, soha nem elégedett, de szerinte minden magyar jobban érzi magát a bőrében.

Müller Cecília megerősített jogköröket kap

A kormányfő most is az egyik legjobb döntésnek nevezte azt, hogy a járvány idején bevezették a különleges jogrendet, ami „súlyos és komoly helyzet”, rendeletekkel lehetett kormányozni. Így gyorsan lehetett cselekedni, ezáltal

„Magyarország sikeresebben védekezett, mint a nyugatiak” – mondta.

Ennek a jogrendnek azonban vége, az első csatát a vírussal szemben megnyertük. Ha lesz második hulláma a járványnak, akkor különleges jogrend nem lesz, de egészségügyi válsághelyzetet lehet hirdetni.

Orbán arra utasította az operatív törzset, hogy bevetési egységet hozzanak létre, ha a jövőben valahol felüti a vírus a fejét akkor ott megjelenhet ez az egység és intézkedhet.

Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi válsághelyzet mennyiben jelent újabb teljhatalmat, Orbán szerint az ellenzők fejében zavar van:

maradnak fenn jogosítványok, megmarad az operatív törzs, maradnak a kórházparancsnokok is, illetve az országos tiszti főorvos, Müller Cecília megerősített jogköröket kap

– csak ennyiben változik az életünk a nyáron Orbán szerint.

Újabb nemzeti konzultáció

Orbán szerint az emberek azért fogadták meg és tartották be az intézkedéseket, mert a Nemzeti konzultációk során korábban elmondhatták a véleményüket, ezért most újabb Nemzeti konzultációt hirdet.

A kérdéseket a tervek szerint pénteken véglegesíti Orbán, majd postázzák is. A kérdések a koronavírusról, a gazdaság újraindításáról és Soros Györgyről szólnak majd.

Orbán le is leplezte az újabb Soros-tervet: szerinte a milliárdos egy újabb terv keretében örökkötvényt vezetne be a válság enyhítésére.

A kormányfő arra kért mindenkit, töltse ki és küldje vissza a nemzeti konzultációs íveket. „Zajlik az élet Magyarországon” – mondta, majd a Deák téri késelésről is beszélt.

A miniszterelnök beszélt az EU-s Marshall-tervről is, aminek keretein belül Brüsszel 750 milliárd eurót szán a gazdaság helyreállítására. Orbán első ránézésre berzenkedik ettől, de még nem határozta el magát végérvényesen a kérdésben.

loading...