A nővéreknek csak taps jut, de a határon túli papok jövedelempótlékát busásan megemelnék Orbánék

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

Két lépésben, júniustól és januártól megduplázódik a kistelepüléseken szolgáló lelkészek, papok, rabbik kiegészítő jövedelempótléka – közölte Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos pénteken.

Az eddig 2,6 milliárd forintos támogatás június 1-jétől 60 százalékkal, 2021. január 1-jétől újabb 40 százalékkal emelkedik – hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

A támogatásra idén plusz 1,6 milliárd forintot, a jövő évtől összesen 5,2 milliárd forintot fordít a kormány.

Balog Zoltán kiemelte:

a közösségek alapvetően önfenntartók, a hívek adják lelkészeik fizetését, de van, ahol ez már kevés,

ezért döntött a kormány még 2001-ben a kistelepülésen szolgáló lelkészek, papok, rabbik jövedelmének kiegészítéséről. A támogatás elsősorban a vidéket érinti, és a tervek szerint – az egyházi vezetőkkel egyeztetve – úgy módosítják a feltételrendszert, hogy az új egyházközösséget szervező lelkipásztorokat is lehessen támogatni.

Gulyás Gergely azzal érvelt a döntés mellett, hogy a koronavírus-járvány az egyházközségek működésében is nehézséget okozott, és a legnehezebb helyzetben a kisebb egyházközségek voltak.

A kormány sokat tett azért, hogy minden érintett gazdasági csoportot, vállalkozást segítsen, és támogatta a munkájukat elvesztőket is, emellett azonban a „lelki dimenzió is fontos”

– mondta Gulyás.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy

a vidéki lelkészek támogatását követően, várhatóan a jövő héten dönt a kormány a külhonban szolgálatot teljesítő papok, lelkészek jövedelempótlékának emeléséről.

Ezzel nagyságrendileg 2800 határon túli lelkész jövedelempótléka emelkedik, ebben az évben 60 százalékkal, jövőre újabb 40 százalékkal.

A Fidesznek be kell biztosítania, hogy a szócsövei, vagyis a papok hirdessék az igét, hiszen a határon túl is aktivizálni kell a szavazókat általuk. A nővéreknek marad a taps.

loading...