„Ne az elveszettet sirassuk, hanem a meglévőt építsük naggyá” – Gyurcsány Ferenc őszintén beszélt Trianonról

Gyurcsány Ferenc
Kép forrása: MTI

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke a Facebook-oldalán osztotta meg, pártja szerint mit is jelent ma Trianon.

A volt miniszterelnök szerint megvan a gyász ideje, és eljön az idő, amikor az életet folytatni kell:

Itt az idő. Mert a fájdalomból, gyászból még nem épült sikeres nemzet. Csak értő cselekvésből.

A DK szerint az egyik legfontosabb tény, hogy a politikában és a történelemben nincs igazság.

Jog van, és a jog az erősek igazsága, természete szerint mindig a rész igazsága, az uralkodó többség vagy kisebbség igazsága, illetve az, amit ők annak tartanak, nyilvánítanak. Az igazság sokféle, megoszt, elkülönít, de a jog szándéka szerint általános, közös norma.

Így aztán nincs egyetlen trianoni igazság se. 

A magyarok sokaságának háborgása ellenére, Trianon nemzetközi jogi értelemben vett jogszerűségét egyetlen komoly közjogi tényező sem vitatja. A megállapodást megkötő részes államok elfogadták, tudomásul vették, aláírták.

Trianont ki gyászolja, ki ünnepli, de egyvalami nem kérdés:

a megállapodás, illetve az azt felváltó párizsi békeszerződés érvényes és hatályos.

Megváltoztatása csak közös akarattal vagy erőszakkal lehetséges. A közös akarat hiányzik, az erőszakot meg ki kell zárni. Így aztán együtt kell élni Trianonnal függetlenül attól, hogy annak igazságáról mit gondolunk.

A Demokratikus Koalíció szerint erős és sikeres országot nem lehet a múlt sérelmeinek felemlegetésén építeni. Magyarország erejének a társadalmi és gazdasági sikerekből kellene fakadnia, nem pedig „négyzetkilométerekben mért területi nagyságából”. Egy ország polgárainak nyugodt, reményteli életet kellene biztosítania. A DK szerint Magyarország ma nem ilyen hely. Ezért

ne az elveszettet sirassuk, hanem a meglévőt építsük naggyá, sikeressé, erőssé!

Tegyünk közösen, hogy egymásra találjunk szomszédainkkal, Európa más népeivel, nemzeteivel. A legeurópaibb párt szerint a történelmi sérelmek megoldására

 ma egy erős Európai Unió nyújtja a legnagyobb esélyt.

A Demokratikus Koalíció teljes válaszát „a magyarság száz évvel ezelőtti trianoni drámájára” Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán tudják elolvasni:

loading...