Egészen érdekes módot találtak ki a hatalom megtartására – Müller Cecília marad

Kép forrása: MTI

A tisztifőorvos, vagyis Müller Cecília javaslatára – miniszteri előterjesztés után – egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, ha a Parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat, írja a hvg.hu.

A tervezet szerint a kormány akkor rendelhet el válsághelyzetet, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyezetető körülmény következik be.

Az országos tisztifőorvos követi a helyzetet, kezdeményezheti a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Az egészségügyi válsághelyzetet elrendelő kormányrendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban, de a kormány annak hatályát meghosszabbíthatja.

Akkor hosszabbíthat a kormány, ha a válsághelyzet elrendelésének feltételei még fennállnak. Erről az Országgyűlés egészségüggyel foglalkozó bizottságában kellene beszámolni. Válsághelyzetet az egész országra, vagy annak bármely területére elrendelhet a kormány.

Egészségügyi válsághelyzetben kormányrendelettel korlátozható vagy megtiltható minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti, valamint az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása.

Ezen felül korlátozható vagy megtiltható még

  • a személyforgalom, az áruszállítás,
  • az emberek személyes érintkezése,
  • az intézménylátogatás,
  • az egyes területek elhagyása,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A kormány a szükséges mértékben, arányosan gyakorolhatja a jogkörét, kijárási korlátozást nem vezethet be.

A törvényben felhatalmazást kap a kormány, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

loading...