Orbán hebegve válaszolt, amikor 180 ezer embert érintő alkotmánysértő törvényt kért számon rajta a DK képviselője

Az Országgyűlés hétfői ülésén Sebián-Petrovszki László, a Demokratikus Koalíció képviselője és pártigazgatója a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki mindössze néhány szóban reagált.

A képviselő emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság ítélete szerint alkotmánysértő a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény egyik rendelkezése, amely a korábbi rokkantnyugdíjasok rokkantsági ellátásának összegét szabályozza.

Az Alkotmánybíróság 2019. március 31-ét szabta ki a törvény megváltoztatásának határidejéül. A határidő több mint egy éve lejárt, mégsem történt meg ez a korrekció – mondta az ellenzéki politikus. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy

az Alkotmánybíróságnak azzal volt gondja, hogy olyan módon csökkentették a rokkantnyugdíjakat, hogy az érintetteknél nem vizsgálták meg, beállt-e náluk valamilyen egészségügyi változás. 

Sebián-Petrovszki szerint több százezer embert érintett hátrányosan ez a módosítás, több tízezren pedig kiestek a rendszerből.

Állítólag olyanra is volt példa, hogy a havi 122 ezer forintos ellátás havi 30 ezer forint alá csökkent

– tette hozzá a képviselő.

A DK-s politikus azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mikor akarják megoldani ezt az ügyet.

A miniszterelnök a válaszát főleg arra építette, hogy a „szerencsés módon” bekövetkező 2010-es kormányváltás előtt a korkedvezményes nyugdíjak esetében annyi visszaélést találtak, hogy muszáj volt új szabályokat létrehozni. Orbán továbbra is kitart azon álláspontjuk mellett, hogy tömeges visszaélések jellemezték a rendszert, és hogy akiktől ezt a nyugdíjat elvették, azoknak felkínálták a lehetőséget arra, hogy visszajelentkezzenek egészségügyi vizsgálatra.

Orbán válaszának végén pedig tovább vádaskodott. Azt mondta, hogy nem akar gyanúsítgatni, de sokan nem jelentkeztek vissza:

Nem tették meg. Nem akarok gyanúsítgatni senkit, hogy miért nem tették meg, de nagyon sokan nem tették meg. 

Sebián-Petrovszki László kifogásolta, hogy a kormányfő válaszában sem hangzott el konkrét határidő a módosításra vonatkozóan. Kitért arra is, hogy akik méltatlanul szenvedték el az intézkedést, azoknak kártérítés járhat-e.

A DK politikusa szerint öt év alatt 180 ezer ember járt így.

Orbán viszontválaszában csak hebegni tudott:

azt mondta, a kormány igyekszik az Alkotmánybíróság ítéletét lefordítani döntési nyelvre, de az nem olyan egyszerű.

Következő gondolatát már heves őszödi beszédezés közepette arra élezte ki, hogy a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak Magyarországon, mint dolgoztak a kormányváltás előtt.

loading...