Orbán Viktor a parlamentben mondta el, miért nem kötelező a maszkviselés

Kép forrása: Máthé Zoltán/MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői parlamenti ülésen a jobbikos Lukács Lászlónak válaszolva azt mondta: két olyan kérdést tett fel, „amikkel magam is nagyon sokat foglalkozom, és sokat is gondolkodok rajta” – írja a 444.

A tömeges megbetegedésekre készül a kormány

Első válaszában Orbán azt mondta, három munkacsoportot kért fel, hogy készítsen elemzéseket: egy klinikai járványügyit, egy matematikait, és egy hatósági járványügyit.

„De a három csoport elemzése még soha nem vágott egy nyomba egyik este sem”

– tette hozzá a miniszterelnök, és megjegyezte, hogy ebből jól látszik, milyen nagy a bizonytalanság a járvány lefutásának megítélésében.

„Azon dolgozom, hogy mikor elérkezik az a pillanat, mikor tömegessé válik a járvány és a nagy nyomás nehezedik a magyar egészségügyre, akkor az kibírja. Legyen ott elegendő eszköz és ember”

– fejtette ki Orbán.

A 65 évnél idősebb orvosainkat nem engedjük a járvány közelébe. Akik meg fognak betegedni, azok helyére a rezidenseket fogjuk beállítani, mondta Orbán. Náluk a ráképzés már elkezdődött, hogy bevethetőek legyenek. A miniszterelnök hozzátette:

„ez egy katonai akcióterv szerint zajlik. Nagyon remélem, hogy mikor a válság csúcsához érünk, és a nyomás nagy lesz, képesek leszünk azt kibírni.” 

Maszk-kérdés

A kötelező maszkviselésről azt mondta: el tudná rendelni, hogy kötelező legyen, de kérdéses, hogy lenne-e foganatja. Emlékeztetett, hogy van olyan ország, ahol kötelező hordani (Csehország, Szlovákia, most már Szlovénia), de a boltokban közben nem lehet elérni maszkokat, mindenkinek magának kell elkészíteni azokat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint csak egészséges ember hordjon maszkot, mert a nem megfelelő viselet akár árthat is. Attól is tartanak, hogy ha felvásárolják az emberek a készleteket, az egészségügyi dolgozóknak nem jut.

Orbán hangsúlyozta, hogy ma minden eszközt az egészségügy számára halmoz fel a kormány, hogy a tömeges megbetegedések időszakára elengedő álljon készenlétben.

„Akkor tudok egy szabályt bevezetni kényszerítőerővel, ha a betartásának meg tudom teremteni a föltételeit. Ma nem tudom garantálni a magyaroknak, hogy lesz annyi maszk az országban, amit patikai forgalomban megtudnak vásárolni. Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni ennek a föltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk”

– zárta válaszát a miniszterelnök.

loading...