A neves brit lap is megírta, mi Orbán álnok terve a koronavírus-törvénnyel

Kép forrása: Olivier Hoslet/EPA/MTI

A brit lap szerkesztőségi cikket közölt, amely szerint a világjárvány lehetővé tette Orbánnak, hogy a kritikusokat és a politikai ellenzékét partvonalon kívülre tegye – írja a hvg.hu.

A lap arról ír, hogy néha előfordulnak olyan indokoltnak tűnő helyzetek, amikor rendkívüli hatalmat kap egy-egy vezető, ám az alkotmányos gyakorlat felfüggesztését általában szigorú határidők mentén szabják meg. Megjegyzik, hogy ilyen vonatkozik Boris Johnson brit, vagy Emmanuel Macron francia elnökre, akik megkapták a rendkívüli hatásköröket.

A lap szerint Magyarországon más a helyzet. A lap emlékeztet, hogy Orbán az elmúlt években megerősítette a hatalmát:

a bíróságok, a média, a civilszervezetek szabadságát is korlátozta. Most pedig nem engedheti, hogy „a válság okozta lehetőséget elpazarolja”.

A magyar miniszterelnök a koronavírus kapcsán beterjesztett törvény elfogadása esetén akár egy személyben és kontroll nélkül kormányozhat, felülbírálhat jogszabályokat, sőt a választásokról is dönthet. Végezetül a Fidesz képviselői döntik el, hogy mikor vége a jelenlegi vészhelyzetnek, amely a „megfelelő” parlamenti háttérrel, akár folyamatosan fenntarthatja a kontroll nélküli állapotot – olvasható az anyagban.

A koronavírus világjárvány kezelése szigorú intézkedéseket igényel, amelyek néha korlátozzák az egyéni szabadságjogokat – írja a lap és hozzáteszik, nem csak Orbán vette ezt észre.

Azerbajdzsán elnöke, Ilham Alijev azonnal az ellenzéki csoportok ellen lépett fel, Benjamin Netanyahu pedig rendelettel késleltette a korrupciós vádakkal kapcsolatos tárgyalásának megkezdését, Donald Trump pedig, ha óvatosan is, de elkezdte háborús elnöknek pozicionálni magát.

loading...