Éhséglázadással, forradalommal fenyegetnek a karanténba zárt olaszok

Kép forrása: Daniele Mascolo/Reuters

Több olyan videót is megosztottak a napokban, amiken az emberek a helyzet súlyosságára akarják felhívni a figyelmet – írja a Sky News cikke alapján az Index.

A koronavírus lezárásának harmadik hetében Olaszországban továbbra is sok száz ember hal meg nap mint nap. A fertőzés terjedésének visszaszorítása nem elég gyors, a remény és a türelem elhalványul, és a gazdasági költségek egyre magasabbra rúgnak.

Az egyik videón egy férfi kihívta a rendőrséget, mert miután bezárt a bank, nem tudta felvenni anyja nyugdíját, ami az egyetlen bevételi forrásuk.

A felvételen az látszik, ahogy kiabál a rendőrökkel, elmondja, hogy a családjának nincs pénze, és kéri őket, hogy menjenek el megnézni, milyen körülmények között élnek. 

Egy másik videóban, ami bejárta az olasz médiát, egy férfi arról beszél, hogy 15-20 napja be vannak zárva, és elegük van. A kislánya a felvételen egy darab kenyeret eszik, közben ő azt üzeni az olasz miniszterelnöknek, csak napok kérdése, hogy más gyerekeknek ennyi étel se jusson, és meg fogja bánni, hogy nem cselekszik, mert ennek forradalom lesz a vége.

Palermóban az emberek elkezdtek ételt lopni a szupermarketekből, sőt már létrehoztak olyan csoportokat is közösségi oldalakon, ahol ezeket az akciókat megszervezik. Palermo polgármestere azt nyilatkozta, hogy ezek az emberek szítják az erőszakot, ami szociális vészhelyzetet fog okozni.

A vírus megfékezésére Olaszországban április 3-tól meghosszabbították a lezárást, de azt nem közölték, milyen hosszú ideig tart majd.

A kijárási korlátozás az egyetlen módja annak, hogy megóvják az emberéletet, de Dél-Olaszországban sokan úgy érzik, hogy az ő túlélésüket inkább a karantén veszélyezteti.

loading...