Lendvai Ildikó parádésan olvasott a kormány fejére a Mátrai Erőmű visszavásárlása miatt

Kép forrása: Koszticsák Szilárd/MTI

A március 26-ai kormányinfón végre kiderült, hogy mennyiért vásárolta vissza az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., (vagyis a magyar állam, az adófizetők) a Mátrai Erőművet Mészáros érdekköréből: a vételár 17,44 milliárd forint volt.

Lendvai Ildikó volt országgyűlési képviselő tegnapi Facebook-posztjában egy gumicsizma vásárlásához hasonlította azt, amit a magyar állam és Mészáros Lőrinc érdekköre játszott le az erőművel az elmúlt években:

„Ki kellene nyomoznom, melyik az a kormányszerv, amelyik hivatalból megtéríti az embernek azokat a beruházásait, amelyektől szabadulni akar. Kell lennie ilyennek, biztosan nem csak Mészáros Lőrincnek intézték el.

Ő a cégein keresztül 2017-ben megvette a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát, Jávor Benedek adatai szerint állítólag 5,9 milliárdért.

Eleinte minden jól ment: a következő évben mindjárt kivett belőle osztalékként 11 milliárdot, és az Erőmű 7 milliárd állami támogatást is kapott. Szerintem már megérte.

Aztán jöttek a bajok. Számos környezetvédelmi probléma merült fel, a cégből már nem volt haszon, inkább befektetni kellett volna. De minden jó, ha a vége jó: a héten bejelentették, hogy az állam megveszi a tulajdonrészt 17,4 milliárd forintért.

Na most szakasztott így jártam én is. Olcsón vettem egy guszta kék bokacsizmát, igaz, én 100 százalékos tulajdonban. Eleinte minden jól ment: remekül illett a farmeremhez. Sajnos állami támogatást és osztalékot nem kaptam, de azért úgy véltem: megérte.

Aztán jöttek a bajok. Számos probléma merült fel: a sarka lekopott, a bélése kezdte feldörzsölni a lábam. A csizmából már nem volt haszon, inkább befektetni kellett volna egy új talpbélésbe, sarkalásba.

De minden jó, ha a vége jó: úgy látom, ilyenkor az államhoz kell fordulni, és az megveszi. Én 6000-et fizettem érte a leértékelésnél, ha nálam is tartják a háromszoros árat, most 18000-et kell kapnom érte.

Csak tudnám, melyik számon kell bejelentkeznem.”

loading...