Szomorú bejelentést tett a DK-s László Imre, Újbuda orvos-polgármestere

Kép forrása: Demokratikus Koalíció/Facebook

A DK-s László Imre Facebook-élőben mondta el, hogy 2 újbudai háziorvos is elkapta a koronavírust. A XI. kerület polgármestere szerint az ellenzék már hetek óta figyelmeztet arra, hogy nagy baj lesz abból, ha az egészségügyben dolgozók nem kapnak megfelelő védőfelszerelést, de kormány a felelőtlenségével veszélybe sodorta a magyar orvosokat.

László Imre elmondta, hogy 2 újbudai háziorvos is elkapta a koronavírust, az egyikük Gazdagréten, másikuk Őrmezőn dolgozott, és jelenleg mindketten házi karanténban vannak.

A polgármester úgy próbálta meg érzékeltetni a helyzet súlyát, hogy elmondta, Őrmezőn mintegy 10 ezer ember él, akiknek az ellátását 3 háziorvos biztosítja. Közülük az egyik 60 év feletti, a másik transzplantáción esett át, tehát mindkettejüket kivonták a közvetlen ellátásból, és a harmadik háziorvos pedig elkapta a koronavírust.

A DK-s polgármester szerint mindez a kormány hanyagságára utal, és a probléma sajnos továbbra is fennáll, mert az eü. dolgozók

„jobb esetben alkalmatlan, valódi védelmet nem nyújtó maszkokat kaptak a kormánytól, rosszabb esetben még azt sem”.

A DK egészségügyi szakpolitikusa kifejtette: ha a háziorvosokat nem védjük, akkor nemcsak hogy nem lesz, aki ellátja a betegeket és elrendeli a tesztelésüket ha kell, hanem akár ők is továbbfertőzhetik a hozzájuk fordulókat.

László Imre szerint a kormánynak már egy hónapja meg kellett volna oldani azt, amit mind a mai napig nem tudott:

mutogatnak különböző nagyságú repülőket, amik állítólag maszkokkal vannak tele, mondhatnak bármekkora számot, hogy hány maszk van valakinél, valahol, a helyzet változatlanul az, hogy az orvosainknál mind a mai napig nincsenek ilyen védőfelszerelések.

Hozzátette: ennek súlyos következményei vannak, és még lesznek is a járvány kezelése során.

Ezt a helyzetet az sem fogja megoldani, hogy a háziorvosoknál már két külön rendelés működik: az egyik a felső légúti megbetegedésekkel jelentkezőké, a másik pedig mindenki másé. A volt kórházigazgató felhívta a figyelmet, hogy kínai tapasztalatok alapján a koronavírus-fertőzésnél nem mindig felső légúti huruttal kezdődnek a tünetek, hanem az alhasi tájék fájdalmával, tehát ők – akik alhasi fájdalommal fordulnak orvoshoz – a nem koronavírusos betegek között fognak várni az ellátásukra.

Erről azt mondta a polgármester, hogy egy kétségbeesett, átgondolatlan lépés, ami kapkodás eredménye.

A DK szerint a kormányt terheli a felelősség minden megbetegedett egészségügyi dolgozó miatt, hiszen nem kapták meg időben a szükséges felszereléseket, azok beszerzése pedig nem a háziorvosok, nem az önkormányzat vagy a lelkes civilek feladata, hanem mindenkor a magyar kormányé.

Mára egyértelmű, hogy ezt a kormány elmulasztotta, bármit is állított az utóbbi hetekben – mondta el a polgármester. Hozzátette, hogy bár Újbuda nem felel a beszerzésért, ők mégis elindítottak egy nagyszabású maszkbeszerzést:

Ha a kormány nem tesz eleget a kötelességének, legalább mi, újbudaiak segítsünk a frontvonalban dolgozóknak Újbudán.

A maszkok beszerzése folyamatban van, és ha megérkeznek, akkor azokat az újbudai egészségügyi intézményekben és gyerekekkel, idősekkel foglalkozó intézményekben dolgozók között osztják majd ki.

László Imréék csak annyit kérnek a kormánytól, hogy legalább a behozott maszkok áfáját és a vámkezelés költségét engedjék el, és ne akarjanak azon pénzt keresni, hogy mások végzik el helyettük a feladatukat.

A DK-s László Imre vezette Újbuda rendelt 50 ezer szájmaszkot, de a kormány miatt megszaladt az áruk

loading...