Kincses Gyula: azt tudjuk, hogy a megbetegedések tömege fog ránk omlani

Kép forrása: Kovács Attila/MTI

A 444.hu-nak adott videointerjút Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Azt mondta, úgy tűnik, a kormány elfogadta a szakmai javaslataikat, és alkalmazza is ezeket a járvány elleni védekezésben.

A kamara március 15-én közölte 11 pontból álló javaslatcsomagját, amire Kovács Zoltán államtitkár még aznapi sajtótájékoztatóján azt mondta, az egy „politikai akció”.

Orbán Viktor másnap egészen másnap hangnemben nyilatkozott: azt mondta, hogy minden józan szakmai javaslatot kész megfontolni, így a kamara javaslatait is.

Kincses Gyula szerint a javaslatcsomag legfontosabb eleme a mobilitás csökkentése volt. A kormány két hete még nem mert drasztikusabb korlátozást bevezetni, de most pénteken végre bejelentette a kijárási korlátozást.

Az orvosok eszközellátottságán is javítottak:

„azon lehet vitatkozni, hogy a védőfelszerelés megfelelő-e vagy elég-e, de hogy érdemi javulás van, az biztos.”

A MOK javaslata volt, hogy a 65 évnél idősebb orvosokat, vegyék ki a védekezésből. Kivették. Kérték, hogy ne csak egyetlen laborban vizsgálták a vírusteszteket. Ennek a kérésnek is eleget tettek.

„Gyakorlatilag nincs olyan pont a tizenegyből, amiben valamilyen szintű eredményt ne értünk volna el.”

A kamara kommunikációja a kormányzattal ennek ellenére is eléggé egyirányú: leírják a véleményüket, javaslataikat, ezeket a kormány figyelembe veszi, de itt a kommunikáció meg is szakad, a kormány nem avatja be a kamarát további terveibe.

A MOK-nak így nincs adata arról, hogy mennyi koronavírusteszt áll rendelkezésre az országban, és azt sem tudják, hogy milyen stratégia mentén tervezi a tesztelés bővítését a kormányt.

Kincses Gyula szerint a magyar egészségügyi dolgozók tisztában vannak a veszéllyel:

„Mindenki sejti, hogy mi jön. Látjuk a külföldi adatokat. Végeztem egy fejszámolást is, amiből az jön ki, hogy az átlag populációhoz képest tízszeres a megfertőződési arány az egészségügyi dolgozók körében. Tudjuk, érezzük, mi jön, de pánikhangulatot nem érzek a kollégák között. Inkább feszült várakozást. Vihar előtti csend.”

Az elnök azt mondta hamarosan sokkal több lesz a beteg, de ők annyit tudnak, ami az operatív törzs tájékoztatóin elhangzik:

„Azt tudjuk, hogy a megbetegedések tömege fog ránk omlani. De valahogy úgy működik az egész, hogy meghallgatjuk az operatív törzset, bólogatunk, és akkor haza kell mennünk megnyugodva. Közben nem látjuk a mestertervet. Nincs előttünk, hogy ezek a válságintézkedések hogyan néznek majd ki egyben.”

loading...