Spanyolországban hagyják meghalni az időseket, mert a fiataloknak jobbak az esélyeik

Kép forrása: AFP

Spanyolországban 57 786-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 4365-en vesztették életüket. Az egészségügyi és szociális intézményekben továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, Madrid ezért a NATO segítségét kérte – írja az Index.

A hullaházakban nincsenek szabad helyek. Madrid egyik legnagyobb kórházának orvosa, dr. Daniel Bernabeu egy telefonos interjúban azt mondta:

mivel az intenzív ápolási helyek iszonyúan túltelítettek, az új szabályozások értelmében az idősebb koronavírus-fertőzött betegekkel szemben a fiatalabbakat kell előnyben részesíteni a kezelések során, nekik ugyanis jobbak a túlélési esélyeik.

Más esetben lenne esélyük az időseknek is, de a fertőzés miatt nagyon sokan fognak most meghalni egy időben, mondta az orvos.

The Straits Times cikkét szemlézve az Index azt írja, hogy Spanyolországban nagyobb ütemben halnak bele a fertőzöttek a megbetegedésbe, mint Kínában vagy Olaszországban:

csak szerdán 738-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe. Csütörtökre ez a szám 655-re csökkent.

Pedro Sanchez, az Spanyolország miniszterelnöke három hete még nem vette komolyan a fertőzést, mostanra azonban már ő is arra figyelmeztette a lakosságot, hogy talán még sosem néztek szembe ilyen komoly veszéllyel.

Március 14-én a veszélyhelyzet kihirdetésekor azt mondta:

talán csak a legidősebbek emlékezhetnek a spanyol polgárháborúra és az az követő időszak nehézségeire, amik vetekedhetnek a mostanival. 

A La Paz kórházban, ahol Bernabeu is dolgozik, 240 ember várt arra egyszerre a sürgősségin kedden, hogy regisztrálják. Az orvosoknak nem jut megfelelő védőfelszerelés, csak egy köpeny és egy maszk.

Az ajánlások szerint tartaniuk kellene az egyméteres távolságot a betegektől, de ez lehetetlen vállalkozás.

A kollégák mind lebetegszenek körülöttünk

– mondta az orvos, aki egyébként radiológusként dolgozik.

loading...