Orbán a tegnapi után ma is üzent az EU-nak: ne okoskodjanak

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújának fő eleme a kijárási korlátozás bevezetésének bejelentése volt, de Nagy Katalin kérdezte a miniszterelnököt a koronavírus törvényről, illetve arról is, hogy az EU-ban több helyen jelezték, hogy vizsgálatokat terveznek a magyar törvénytervezettel kapcsolatban – írja a 444.hu.

Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy a szükséghelyzeti intézkedések csak ideiglenesnek lehetnek és nem korlátozhatják a médiát, míg az Európai Parlament alapjogi bizottsága vizsgálná, a törvény összhangban van-e az EU alapelveivel.

Orbán már a tegnapi napon is visszaszólt a magyar demokráciáért aggódó Európa Tanács főtitkárának, neki azt üzente:

Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.

A kormányfő elmondta, hogy felőle aztán vizsgálhatják a törvényt, jó egészséget kíván hozzá:

Világosan megmondtam az európai kekeckedőknek, ha szabad így fogalmaznom, hogy ez most nem annak az ideje, hogy okoskodjanak itt nekem mindenfajta jogi, kétségkívül izgalmas elméleti kérdésekkel. Mert most itt válság van, járvány van, életeket kell menteni, majd megvitatjuk utána, amit meg kell vitatnunk. És ha már segíteni nem tudnak, mert azt nem tudnak, akkor legalább ne akadályozzák a magyarokat a védekezésben.

Orbán szerint, attól még együtt kell működni az EU tagjaival, különösen a szomszédainkkal, de látni kell, hogy a segítség nem innen jön:

Magyarország eddig Kínától, illetve a Türk Tanácstól kapott segítséget.

Szijjártó Péter külügyminiszter péntek reggel jelentette be, hogy Magyarország a Türk Tanácshoz fordult segítségül.

Orbán azt hangoztatja, hogy Magyarország nem számíthat az Unió segítségére, miközben az Európai Bizottság a koronavírus-járványra adandó uniós válaszlépések között 37 milliárd eurónyi uniós forrás átcsoportosítását teszi lehetővé a járvány által leginkább sújtott országokba.

Magyarország számára a támogatás keretében mintegy 5,6 milliárd eurót, vagyis 2 ezer milliárd forintot biztosít az EU.

loading...