Az országos tisztifőorvos tanácsai a gyermekes családoknak a kijárási korlátozás idejére

Kép forrása: hirado.hu

Nincs szükség semmilyen igazolásra annak, aki a kijárási korlátozások ideje alatt otthonából a munkahelyére tart, mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján – írja a 444.hu.

Müller Cecília tisztifőorvos a HVG kérdésére azt is hozzátette, hogy

a korlátozás nem öncélú, a lényege nem maga a korlátozás, hanem az, hogy ne menjünk ki közösségekbe, ne legyen csoportosulás.

Vagyis azoknak, akik nem állandó tartózkodási helyükön, hanem mondjuk albérletben élnek, nem kell hazaköltözniük, míg azok, akik nem állandó lakcímükön tartózkodnak, de hazamennének, nyugodtan így tehetnek.

Mindenki maga határozhatja meg, hogy hol kíván tartózkodni

– hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília a már reggel óta ismert hírek – fertőzöttek száma, kijárási korlátozás – ismétlésén túl a kisgyermekes családoknak szolgált praktikus tanácsokkal. Biztosítsanak elegendő mozgásteret a gyerekeknek, mondta.

A tisztifőorvos azt mondta: természetesen le lehet vinni a gyerekeket az utcára. Kell a mozgás, futkossanak föl-alá.

De az a kérésem, hogy ne csoportosuljanak, nem ajánlom, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főképpen nem, ha valaki valamilyen tünetet mutat.

Ha lázas a gyerek, köhög a gyerek, semmiképpen ne vigyük utcára. A gyerekeket, akik nem egy háztartásban laknak, tartsuk távol egymástól.

Azt is javasolta, hogy a nagyobb gyerekekkel, akik már érdeklődnek a világ történései iránt, a szülők beszélgessenek el. Felidézte, hogy számos gyerekrajzot kap, köztük vírusosat is.

Kérem, hogy a felnőttek feszültsége ne ragadjon át rájuk

– mondta Müller Cecília.

loading...