Itt a Fidesz legelvetemültebb ötlete: jönnek a Nemzeti Óvodák

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az 2019-es helyhatósági választások előtt már felmerült, hogy a kormány elvenné az önkormányzatoktól az óvodákat, de később elült az ügy. A Magyar Narancs most azt írja, a kormány nem tett le erről a tervéről.

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta: jelenleg a pedagógustársadalom nagyjából 150 ezer főállású munkavállalóból áll. A közelmúltban leválasztották a szakképzést, így „benne van a pakliban, hogy tovább szalámizzák” a területet, hiszen könnyebben lehetne a pedagógusokat kezelni, illetve egymással szembeállítani őket.

2013-ban államosították az iskolákat, ekkor kerültek át az önkormányzatoktól a Klikhez a fenntartói jogok. Akkor a kormány arra hivatkozott, hogy ettől egyenletesebb lesz az iskolák színvonala, a szegényebb települések is hozzájuthatnak megfelelő forrásokhoz.

Azóta kiderült, hogy ez a probléma továbbra sem oldódott meg, miközben több, addig jól működő iskola helyzete romlott. A különböző tanulói teljesítményvizsgálatok pedig a magyar oktatás teljesítményének drasztikus csökkenését mutatták ki. A legutóbbi PISA-vizsgálatok ugyan mutattak némi javulást, de az a hibahatáron belüli érték volt, és továbbra is az OECD-országok átlaga alatti a magyar 15 évesek teljesítménye.

A szakértők szerint jelenleg a magyar oktatási rendszer egyetlen stabilan jól teljesítő szegmense a óvoda, igaz az óvónőhiány már ott is súlyos gondokat okoz – írja a hvg.

A kormánynak most az a célja, hogy az oktatási rendszer utolsó jól teljesítő szegmensét is lezüllesszék az iskolákhoz hasonlóan? Megjelenik a Fidesz-terror a magyar óvodákban is?

Jöhet a kötelező hittan, a Horthy-mesekönyv és a Wass Albert versmondóverseny a Nemzeti Óvodák repertoárjában…

loading...