A legújabb adókedvezmény csak a tehetősebb családokat segíti

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor családtámogatási politikájának alapja, hogy az adóból ad kedvezményeket a gyermekek után. Mivel a kedvezményeket a befizetett adóból vonják le, ez már eddig is valójában a tehetősebbeknek jelentett előnyt. Most, hogy Orbán bejelentette a korábban csak négygyermekes anyáknak járó szja-mentesség kiterjesztését a háromgyermekes anyákra, a Portfolio újra megvizsgálta, hogy kik járhatnak ezzel jól.

A Portfolio számításai szerint, elég sokan sehogy sem fognak járni ezzel az adókedvezménnyel.

Amennyiben egy család havi bruttó jövedelme nem haladja meg a háromszázezer forintot, akkor hiába minden adókedvezmény, egy fillérrel se fognak több pénzt hazavinni a hó végén. Havi bruttó hétszázezer forintos családi jövedelemnél jelentene úgy ötvenezer forint pluszbevételt az anya szja-mentessége.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a gyermekek után már most adókedvezmény jár, három vagy több gyerek esetén gyermekenként 33 ezer forint. Az anyák szja-mentessége tehát valójában csak akkor válik igazán érezhetővé, ha a gyermekeik már felnőttek, így megszűnik az utánuk járó adókedvezmény.

 

loading...