Pofátlan feliratokat tettek ki a kórházakban – el akarják sunnyogni a valóságot

A 444 két kórházból is kapott fotókat, amelyek szerkesztőségünkbe is eljutottak, olyan figyelmeztető feliratokról, melyek a fotózás tilalmáról szólnak. Az egyik fotó a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, a másik a budapesti Nyírő Gyula Kórházban készült, és mindkét képen ugyanaz a felirat látható.

A betegeknek és látogatónak szóló kiírás egyrészt figyelmeztet arra a tényre, hogy nem szabad másokról a tudtuk és beleegyezésük nélkül fotókat készíteni a kórházban.

Az viszont nem egészen világos, hogy a tárgyi hiányosságokról miért ne lehetne fényképet készíteni. A kifüggesztett feliratokon ez olvasható:

Az intézmény területén észlelt esetleges tárgyi hiányosságokat, annak mielőbbi kezelése érdekében elsődlegesen az intézmény vezetője részére kell jelezni. A betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A TASZ-hoz több bejelentés is érkezett még áprilisban, hogy a kórházakban megtiltják a fényképezést. A szervezet írt a kórházaknak, mire kiderült, központi utasításra rendelték el a tilalmat.

Akkor a TASZ javaslattal élt a kórházigazgatók és az ÁEEK felé, hogy ha a probléma valóban adatvédelmi indíttatású és nem az a cél, hogy minél kevesebb fotó készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt hogyan tudják szabályszerűen megtenni.

Ennek következményeként ki is adtak egy olyan plakátot, amin arról tájékoztattak, hogyan is lehet az adatvédelmi szempontokat is figyelembe véve fényképet készíteni.

Úgy tűnik, ez nem igazán jött be. Ha most is központi utasításra cselekedtek így a kórházak, azzal világossá válik, hogy a kormány szerint, a kórházakat látogatók büntetéssel való megfenyegetése jobb megoldás, mint például az, hogy több forrást biztosítsanak az egészségügynek.

Ha egerek szaladgálnak a padlón, és mállik a fal a magyar kórházakban, akkor a médiának kötelessége arról tájékoztatni az embereket, hiszen a nyilvánosság lehetne a legjobb eszköz arra, hogy a kormányt lépésre lehessen kényszeríteni az ilyen krízishelyzetekben.

loading...