Kolláth: „Magyarországon életbe lépett valami, ami halva született, ez szörnyű!”

Kép forrása: Youtube

2011-ben történt, közel egy évtizede, hogy Magyarország csúfos fejezethez érkezett: a Fidesz kétharmados többségének közreműködésével az Országgyűlés elfogadta az új Alaptörvényt.

Számos kritika érte mind az eljárás módját, mind magát az Alaptörvényt. Köztük is emlékezetes Kolláth György véleménye, aki alkotmányjogászként rámutatott, milyen problémákat lát. Erről egy ATV-s riportot idézünk:

Élesen bírálta az új alkotmányt előkészítő parlamenti munkát a volt köztársasági elnök is. Sólyom László szerint az új alaptörvény titokban készült, a szövege három héttel annak elfogadása előtt került nyilvánosságra, és ami lényeges lenne egy alkotmányban, arról kevés szó esik benne. A volt köztársasági elnök, aki egyben az Alkotmánybíróság első elnöke is volt, gyógyíthatatlan sebnek nevezte a taláros testület jogköreinek megcsonkítását.

Jelenleg az újévet várjuk, és mostanra megtapasztaltuk, hogy mind Kolláth György, mind Sólyom László, mind más kritikus félelmei beigazolódtak. Az Alaptörvény terepet adott egy olyan világ felépítésére, ahol a Fidesz megváltoztatta a szokásainkat, az egymáshoz való viszonyunkat, lenyelette velünk az összes törvényét, rendeletét úgy, hogy már észre sem vesszük, mennyi minden másként zajlik, mint az Alaptörvény elfogadása előtt.

Erre minduntalan emlékeznünk kell!

loading...