Végzetes hibát követett el a Momentum: a párt szembekerült a magyarok többségével

Kép forrása: Fekete-Győr András Facebook-oldala

Csúnyán lejáratta magát a Momentum két érthetetlen döntésével a saját választói előtt is – derül ki a Nézőpont felméréséből.

Donáth Anna momentumos EP-képviselő a Progresszív Szlovákia révkomáromi programbemutatóján azt mondta, a felvidéki magyarok lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok, korteskedve a szlovák párt mellett. Ezzel párhuzamosan Romániában a helyi magyarság ügyeit felkaroló pártok helyett a Momentum elnöke Fekete-Győr András románul kampányolt egy román jelöltnek.

A Nézőpont Intézet a határon túli magyarokkal szemben román és szlovák politikusok favorizálásáról készített felmérésének összefoglalójában azt írta, nagy port kavart a politikai nyilvánosságban, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András és a párt európai parlamenti képviselője, Donáth Anna nemzetközi szövetségesük, nem pedig az erdélyi és felvidéki magyar jelöltek támogatása mellett kampányolt.

Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e, ha magyarországi politikusok nem a határon túli magyar politikusok vagy pártok mellett állnak ki, az összes megkérdezett 53 százaléka válaszolt nemmel és csak 34 százaléka igennel. A magukat a Momentum szimpatizánsainak mondók 50 százaléka szerint is elfogadhatatlan a határon túli magyar politikusoktól megtagadott támogatás, és csak 42 százalékuk szerint elfogadható – olvasható az összefoglalóban.

A Nézőpont elemzése szerint a két Momentum-vezető komoly politikai hibát követett el akkor, amikor európai szövetségi politikájuknak alárendelték a nemzeti érdekvédelem ügyét, és úgy vélték, ez a politika a következő országgyűlési választáson megnehezíti a Momentumnak a határon túli magyar szavazatok gyűjtését és a Fidesz-szavazók elcsábítását.

„…a liberális pólus megalapítása is nehézségbe ütközhet, mivel a kinézett partnerpártok szavazói még a Momentumnál is jobban ellenzik a nem magyar jelöltek támogatását. Az LMP-támogatók 67 és a Jobbik-szimpatizánsok 63 százaléka mondta ezt” – írták.

„Taktikázásukkal szembekerültek a magyarok többségével” – összegzi a felmérés következtetéseit a Nézőpont. A Momentum nagy eséllyel végzetes hibát követett el mind a hazai összefogás tekintetében, mind a külhoni magyarok támogatottságának elnyerése szempontjából.

loading...