Győrben boríthatják a bilit: kiharcolták a féltve őrzött dokumentumot

Kép forrása: MTI

Adatigénylési eljárást indított Ferjancsics László, Vác alpogármestere, miután Borkai jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény.

Most azonban úgy tűnik, nem tudják tovább húzni az időt Győrben, hiszen a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletben mondta ki, el kell küldeni a volt polgármester vagyonnyilatkozatát.

A helyhatóságnak működési szabályzatot kell alkotnia, amelyben meghatározzák, mely bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat.

Borkaiék szerint ezek a szabályzatok arról szólnak, hogy miként lehet betekinteni a vagyonnyilatkozatokba, tehát szó sincs arról, hogy e-mailben ki lehetne adni az okiratot. Ennek szerintük egyedüli módszere: időpontot kell egyeztetni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével.

Félő volt, hogy Borkai Zsolt eltünteti a vagyonnyilatkozatát, mert az országgyűlési képviselőkével szemben ugyanis az önkormányzati képviselők és polgármesterek vagyonnyilatkozatát vissza kell adni akkor, amikor leadják az új vagyonnyilatkozatukat.

Ferjancsics és ügyvédje ezért ideiglenes intézkedésként a vagyonnyilatkozat zárolását kérte. A bíróság helyt adott a kérelemnek, és megtiltotta az önkormányzatnak, hogy visszaadja az okiratot Borkainak. De e zárolás sem ment egyszerűen, mert a győri önkormányzat aljegyzője igénybe vett minden eszközt és jogi utat, hogy kiszabadítsa a vagyonnyilatkozatot a bírói zárlatból.

Nagyon úgy tűnik, van mitől félnie a bukott fideszes polgármesternek, hiszen ha nem lenne, akkor miért vetnének be mindent annak érdekében, hogy ne láthasson napvilágot a vagyonnyilatkozat?

 

 

loading...