Itt az ideje beszélnünk Törőcsik Mariról: erről talán még Te sem tudtál!

Kép forrása: Törőcsik Mari Facebook-oldala

A ma 84 éves Törőcsik Mari szakmai és állami elismeréseihez aligha hasonlítható a legtöbb magyar színész. Nem túlzás kijelenteni, hogy a színpadon és filmen egyaránt az ország kedvence. Születésnapja alkalmából összeszedtünk néhány dolgot, amit talán még te sem tudtál róla.

Kezdjük rögtön a legelején, a színésznő első nagy debütálásával!

Még csak elsőéves volt a Színművészetin, amikor Fábri Zoltán kiválasztotta őt filmje főszerepére. A Körhinta azonnal megismertette a fiatal színésznő nevét a nagyközönséggel, emellett máig szerethető, kortalan mozi.

Alekszej Arbuzov 1959-ben műsorra tűzött Tánya című drámájában kapott először lehetőséget a bemutatkozásra. Törőcsik ekkor már második éve volt a Nemzeti tagja, ám első szerepei nem kaptak jó visszhangot – ezen a trenden változtatott a Tánya, melyet imádott a közönség mellett a szakma is. Alakítása megnyitott előtte minden szakmai kaput: innentől jöhettek a nagy szerepek.

Törőcsik Mari egyik nagy visszatérő partnere Avar István volt: főleg filmvásznon szerepeltek többször együtt, a Vasvirág, a Két emelet boldogság vagy a Szemüvegesek mellett az 1965-ös Tilos a szerelem című filmben is.

Gyakran játszott életébe belefáradt, keserű, kemény nőket – épp ezért szerette annyira, amikor nagy ritkán alkalma nyílt könnyedebb szerepeket is eljátszani.

Szemes Marival a Holdudvar (1969) című filmben.

Törőcsik Mari huszonkét éves korában, 1958-ban járt először Cannes-ban, amikor a Vasvirág című filmje szerepelt a versenyprogramban, ami többek között a Szállnak a darvak-kal és Jacques Tati Nagybácsim című komédiájával hajtott az Arany Pálmára (amit végül a Szállnak a darvak kapott meg).

A Cannes-ba induló Törőcsik Mari a Ferihegyi repülőtéren búcsúzik férjétől, Bodrogi Gyulától 1958. május 6-án /Forrás: MTI/Bartal Ferenc/

A legnagyobb diadalt 1976-ban aratta Cannes-ban Törőcsik, amikor a férje, Maár Gyula által rendezett Déryné, hol van? című filmért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat (megosztva Dominique Sandával).

Koncz Zsuzsával egy helyen születtek

Kevesen tudják, de Törőcsik Mari ugyanott született, ahol Koncz Zsuzsa: a Heves megyei Pélyen. Természetesen ismerik egymást, annál is inkább, hiszen a színésznő édesapja volt az énekesnő énektanára a helyi általános iskolában.

Törőcsik Marinak papíron három férje volt. Az első csupán adminisztratív funkciójú volt, később hozzáment Bodrogi Gyulához, majd jött a mindent elsöprő nagy szerelem, Maár Gyulával, akit mindig is társának tekintett, akin soha nem tudott átlépni.

Törőcsik Mari él, reméljük, még nagyon sokáig, de az elmúlással kapcsolatos tervei is egy igazi művésznőhöz illőek

2013-ban bekövetkezett halála után, végakarata szerint a Sugovica folyóba szórták Maár Gyula (†79) filmrendező hamvait, de a színésznő – ha eljön az ideje –, a Tiszában válik a természet örök körforgásának részévé. Még abban is van valami fenséges, költői örökérvényűség, mint életművük egészében, hogy egyszer hamvaikat a Fekete-tenger hullámai mossák majd össze. Az életét nagy szeretetben töltő művészpár úgy állapodott meg, haláluk után ott találkoznak újra.

Addig is örüljünk, hogy a magyar színház- és filmművészetet, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy hazánk történelmét is minden egyes nappal méltóbbá, felemelőbbé teszi nekünk a művésznő!

Isten éltesse sokáig, Törőcsik Mari!

Források: origo, wikipedia, 24, MTI, zacc.cafeblog.hu

loading...