Karácsony Gergely pénteken levelet küld Orbán Viktornak és a CEU rektorának

Kép forrása - MTI/Mónus Márton

Karácsony Gergely szerda délután megtartotta elsző nemzetközi sajtótájékoztatóját.

A frissen megválasztott főpolgármester azzal kezdte, hogy a választási sikert nem tekinti saját, személyes győzelmének, sőt, még az ellenzék sikerének sem, hanem a budapesti választópolgárok sikerének, akik a propaganda és a botrányok ellenére is elmentek szavazni.

Elmondta azt is, hogy a választási győzelem holnap fog jogerőre emelkedni, pénteken pedig elfoglalja hivatalát. Programjának betartását fontosnak tartja, szerinte új fejezet kezdődik a város életében, egy sokkal zöldebb, szabadabb és őszintébb vezetés került a főváros élére.

A pénteki alakuló ülés a zöld és szabad Budapest-program végrehajtásáról fog szólni. Első lépésként egy antikorrupciós csomagot fognak elfogadni, melyet civil szervezetek állítottak össze. A második lépés a zöld csomag lesz: várhatóan kihirdetik a klímavészhelyzetet.

Az ingyesen tömegközlekedéssel kapcsolatban azt mondta, hogy igaz nem látja a főváros költségvetését, de az minden bizonnyal belefér, hogy 6 évről 7 évre emeljék az ingyenességi korhatárt, célja pedig a 14 év.

Október 23-a után pedig össze fogja hívni az összes ellenzéki polgármestert, hogy létrehozzák a szabad városok szövetségét.

Karácsony pénteken két levelet is el fog küldeni: egyiket Orbán Viktornak, hogy jelezze, készen áll a partnerségre, és hogy személyes találkozót kérjen, a másodikat pedig a CEU rektorának, kérve, hogy minden tevékenységüket, amely nem ütközik a magyar jogszabályokba, tartsák itt.

loading...