Nagy a verseny: kikerült egy komoly kutatás, amely rámutat, hogy ki vezet az előválasztáson épp

Kép forrása: 24.hu

Az IDEA Intézet 2019. június 8–június 9. között végzett egy közvélemény-kutatást. Ennek eredményei alapján azon budapestiek körében, akik már most tudják, hogy biztosan elmennek a fővárosi előválasztásra, az alábbi támogatottságokat mérték:

Kálmán Olgának 44 százalékos, Karácsony Gergelynek 26 százalékos, Kerpel-Fronius Gábornak 18 százalékos támogatottsága van.

A szavazáson biztosan részt venni kívánók 12 százaléka viszont még nem tudja, hogy kit támogat az előválasztás jelöltjei közül, így ezt az eredményt nagyban befolyásolhatja a pártok mozgósító kampánya is.

A mintanagyság 800 fő. Az eredmények hangsúlyozottan azon politikailag aktívak preferenciáit tükrözik, akik már június elején biztosra mondták, hogy elmennek szavazni az előválasztáskor. Az IDEA kutatása tehát nem az összes budapesti véleményét tükrözi, hanem azon fővárosiakét, akik részvételüket június 8-9-én már biztosra mondták.

A felmérés komolyságát viszont alátámasztja, hogy a hagyományait tekintve előzmény nélküli előválasztás intézménye minden bizonnyal így is a leginkább elkötelezett, involvált szavazókat fogja mobilizálni majd.

Az internetezők 80%-a Kálmán Olgát akarja

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kálmán Olga népszerűsége sokkal népszerűbb a vártnál. A Tarlós Istvánt több alkalommal megszorongató egykori sztárhíradós támogatottságát nem a weboldalunkon mértük, hanem az Ellenszél Facebook-oldalán, mégpedig azért, hogy senki ne gondolja azt, hogy az eredmény manipulált, hiszen névvel-arccal látható a szavazásnál, hogy ki melyik jelöltre adta meg a voksát.

Mivel a kezdeti eredményeket akartuk mérni, 24 órára állítottuk be azt az intervallumot, amelyben a voksok leadhatók. Az eredmény minket is meglepett.

Összesen 1759 szavazat érkezett.

Ebből Kálmán Olgára 1400-an szavaztak.
Karácsony Gergelyre 359-en.

Az arány így 80-20% Kálmán Olga javára.

Az előválasztás résztvevőinek nagyon bele kell húzni, ha az eredmény megfordítását szeretnék. Az a jelölt, amelyik képes lesz meggyőzni a budapestieket arról, hogy ő Tarlós István legméltóbb kihívója, az összes, előválasztásban résztvevő párt támogatottságát élvezheti majd.

loading...