Semmi körítés: ideje elmondani a valóságot az előválasztásról – ezzel a cikkel nem leszek népszerű

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mire hivatott az előválasztás. Olyan emberek mérettetik meg magukat ebben az „elődöntőben”, akik főpolgármester-jelöltként szeretnének kikerülni. Nem azért indulnak el a választáson, mert szeretnénk tudni, hogy a pártokon belül kinek van nagyobb támogatottsága, és hogy milyen alkuk mellett akarnak a bársonyszékbe ülni. Az előválasztást azért tartjuk, hogy kiderüljön, kit tartanak a budapestiek a legalkalmasabbnak ahhoz, hogy legyőzze ellenfeleit.

Karácsony Gergely és csapata azzal érvel, hogy a DK beállt volna a zuglói polgármester mögé, de ezt mégsem tette meg, hanem helyette Kálmán Olgát támogatja az előválasztáson, vagyis (újra ismételve az előbbieket) azon a demokratikus versenyen, ahol a budapestiek döntenek arról, hogy ki lesz alkalmas arra, hogy ne csak elinduljon a választáson, hanem meg is nyerje azt.

Az érv tehát Karácsony részéről a következő: nem erről volt szó, hiszen megállapodtunk, hogy én ülök majd abba a székbe. A DK-t pedig az ellenzék árulójaként emlegetik. Pontosan miért is? Amiatt, hogy egy olyan jelöltet sikerült találniuk, aki halomra veri az MSZP-P jelöltjét?

A Facebookon indítottunk egy szavazást arról, hogy kit támogatnának az előválasztáson a magyarok. A manipuláció vádja nem érhet minket, hiszen nem a weboldalunkon indítottuk azt el, hanem a Facebookon, ahol névvel, arcképpel látható, hogy kik melyik jelöltre szavaztak. Megjegyezném, hogy 1800 szavazat meglehetősen reprezentatív feleletet ad.

Az eredmény magáért beszél: 80-20% arányban Kálmán Olgát támogatják. Karácsonyék pedig ahelyett, hogy elfogadnák a megmérettetést, durciznak, alkukról cseverésznek, a budapestiek érdeke elvész a füstös szobákban kötött pozícióvadászat közben.

Gréczy Zsolt a problémakört egy hosszabb posztjában tökéletesen összefoglalta, ebből csak egy részletet emelünk ki, amelyben a lényeg világosan látható.

„A budapestiek és személyesen Karácsony Gergely jól jár, hogy valóságos verseny alakult ki. Amíg az első forduló valójában arról szólt, hogy az MSZP belső konfliktusok nélkül hogyan tudja Horváth Csaba helyett Karácsony Gergelyt támogatni, a második fordulóban valóban alkalmas és tehetséges kihívók közül kell választania a budapestieknek. Ha Karácsony ebben a körben is győz, bizton számíthat a DK támogatására, ha veszít, akkor saját szándékával is egyezően egy nálánál alkalmasabbnak tartott jelölt lesz Tarlós kihívója. Szerintünk Karácsony Gergely is ezt akarta, amikor kiállt az előválasztás intézménye mellett.”

Lehet, hogy nem leszek ezzel a cikkel népszerű, nem is az a célom, viszont abban biztos vagyok, hogy baj még nem született abból, ha nem a magyarok (jelen esetben a budapestiek) által választott jelöltek alkudoznak egymással, hanem közvetlenül a választók döntenek róla, hogy ki lesz a legalkalmasabb.

Ha Karácsony a városvezetési tapasztalatával, amivel kampányol valóban olyan szuper, mint ahogy azt mondja, nincs oka félni Kálmán Olgától, sem mástól és az indulását legitim felhatalmazással erősítheti meg. Ha viszont Kálmán Olgát tartja alkalmasabbnak Tarlós legyőzésére a szavazótábor, akkor mindegy, milyen megegyezések születtek, neki kell elindulnia. Horváth Csaba elfogadta, hogy Karácsonyra többen szavaztak, reméljük, Karácsony is elegánsan kezeli majd a kialakult helyzetet.

Jabronka Richárd

 

loading...