Lesújtó tervezet: akár 40%-kal kevesebb pénzt kapnának a nyugdíjasok

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke - a kép csak illusztráció

Olyan tervezetet adott be a Magyar Nemzeti Bank, amely a legsötétebb időket idézi. Az elidegeníthetetlen nyugdíjhoz nyúlnak, méghozzá „versenyképességi javaslatként.”

330 pontban adta be az MNB azt a javaslatot, amely nem a jelenlegi rendszer szerint biztosítaná az induló nyugdíjat. A javaslattevők, Botos József és Botos Katalin nyugdíjszakértők számokat is mondtak:

kétgyermekeseknek maradna a korábbi nyugdíj, többletgyermekenként 20 százalék adódik hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le – írta Simonovits András nyugdíjszakértő az Élet és Irodalomban

A HVG.hu portál azt írja: jelenleg a világon csak a francia nyugdíjrendszer ad 10 százalékos bónuszt legalább 3 gyermek után, de lefelé nincs büntetés. Simonovits a jegybanki javaslatot a gyermektelenségi adóhoz hasonlítja, és felidézi: volt már ilyen a Rákosi-rendszerben, csak a férfiakat sújtotta.

A harmadik fontos MNB-javaslat értelmében alanyi jogú tagság járna a kiegészítő nyugdíjalapokban. Simonovits felidézi: a viselkedési közgazdaságtan egyik alapvető felismerése szerint noszogatni kell az embereket, hogy saját érdekükben cselekedjenek. Mielőtt azonban ezt a rendszert bevezetik, jó lenne látni, „hogy a kormány végre kiteríti kártyalapjait az asztalra, és bevallja, hogy erre van/lesz szükség, mert a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan”.

Ha valakinek tehát nem születik gyermeke akár önhibáján kívül, akár saját elhatározásából, a ledolgozott évek után járó nyugdíjából akár 40%-ot is levonhatnának.

Embertelen, sanyargató intézkedés, és nem ez az első, de sajnos még nem is az utolsó…

loading...