Megrendítő levelet írtak Koncz Zsuzsa születésnapjára – nem akármire kérik a művésznőt

Levelet kaptunk egy olvasónktól, de azt nem nekünk címezte, hanem a Kossuth- és Liszt Feren-díjas énekesnőnek, Koncz Zsuzsának, aki ma töltötte be a 73. életévét. A levélíró úgy fogalmaz: „Tisztelt Ellenszél! Bízom abban, hogy lehozzák a levelem, és a nyilvánosság majd sarkalni fogja Zsuzsát arra, hogy kiálljon mindannyiunkért.”

B. Zita írását változtatás nélkül közöljük.

„Tisztelt Művésznő!

Mindenekelőtt erőben, egészségben és boldogságban gazdag születésnapot szeretnék kívánni Önnek! Személyesen csak egyszer találkoztunk egy kerekasztal-beszélgetésen, de az ott elhangzottak a mai napig bennem élnek. Úgy fogalmazott, a magánéletéről sosem beszél és direkten nem vesz részt a politikában, de vallja azt, hogy amit nem lehet szavakba önteni, az dal formájában ugyanúgy érthetővé válik.

Mindezzel akkor maximálisan egyetértettem. Ma sem gondolom, hogy amikor legutóbb az Arénában láttam, ne vált volna eggyé a közönséggel. Mindannyian tudtuk, hogy a dalok mit jelentenek, mire akarnak figyelmeztetni. A zenetér lüktetése azonban jelenleg már nem elég.

Évtizedeken keresztül végezte úgy a munkásságát, hogy mindannyiunk számára sok örömet okozott, és a ki nem mondott szavakat megértettük, azok motiváltak minket. Most azonban már más szelek fújnak. Az Ön szerepe sokkal nagyobb súlyú, mint az egykor volt. Minden rajongója, de még azok is, akik csak néhányszor hallották a dalait, várja, hogy ennél jobban kivegye a részét a közéletben. Azt hiszem, nemcsak a magam nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy szükségünk van Önre! Lépjen hát elő, és mondja ki, amit gondol! Mesélje el, mi van a dalszövegek mögött! A jelenlegi politikai helyzetben nem lehet lavírozni. Mondani is és visszatartani is nem lehet. Ennél többre van szükség. „Harcolni kell! Meghalni és szeretni még nem elég…”

A legnagyobb tisztelettel kérem, ha ez a levél eljut Önhöz, hogy segítsen az útmutatásban! Segítsen azoknak, akik bíznak Önben, akik szeretik nemcsak a dalait, hanem a személyét is! Vállaljon szerepléseket tüntetéseken, mondja el a sajtónak, hogy egy sötét világ felé haladunk, emelje fel szavát a kormány visszásságaival szemben, és legyen – még ha csak szelíden is – vezérlő csillagunk!

Annyian bízunk Önben és annyian szeretnénk hallani a szavát. Törőcsik mari jóval idősebb a Művésznőnél, de ha a helyzet megkívánta, videoüzenetben állt ki a szombathelyi színházigazgató mellett, pedig ő már „visszavonult.” Úgy szeretnénk látni Koncz Zsuzsától is ilyen üzeneteket, hiszen most van erre a legnagyobb szükség!

Születésnapja alkalmából kívánok minden jót Önnek, és kérni is szeretnék. Kérem, hogy legyen köztünk, mutassa meg azt az arcát is, amit az eddigi pályafutása alatt eddig nem ismerhettünk meg! Nagy a tét és sokan számítanak erre az „előbújásra.”

Ez most nem a csend ideje.

Szeretettel,
B. Zita”

loading...