Orbán Gáspár elárulta magát egy interjúban: ezeket a mondatokat ő maga ejtette ki a száján

Tegyük most félre egy kicsit a hitbéli meggyőződésünket, és beszéljünk kizárólag a piszkos anyagiakról! Nyilvánvalóan ha hiszünk valamiben, és ezt a hitet valamiféle materiális keretbe foglaljuk, ennek a keretnek a finanszírozásához pedig pénzt szedünk, akkor azzal kötelesek vagyunk világi szinten is elszámolni, nem mondhatjuk mindenre, hogy Isten fizesse meg.

A HVG is rákérdezett a Felház két alapítójánál Orbán Gáspárnál és Ember Illésnél, hogy miként is van ez az elszámolás náluk, hiszen még a beígért honlapot sem látta a publikum.

hvg.hu: Egy éve azt mondták, szeretnék, ha a Felház a lehető legátláthatóbban működne, ezért a hamarosan elkészülő honlapon fent lesz minden szerződés. Sokat kerestem, de se honlap, se szerződés…

Orbán Gáspár: Igen, a honlap sajnos nem indult el, ez egy hiányosság, amit szeretnénk pótolni. A szerződéseket viszont kicsit elhamarkodottan ígértük: ahol nem állami intézményekről van szó (néhány esetben a helyszínek fenntartói önkormányzatok vagy az állam), ott a másik félnek is kell nyújtanunk egyfajta diszkréciót, hogy a privát szférája ne sérüljön. De ettől függetlenül szeretnénk minél nagyobb transzparenciát – ez a hitelesség szempontjából nagyon fontos, hogy ha bárki ránéz, azt mondhassa, hogy igen, itt minden tiszta.

Ember Illés: 2018 első félévének pénzügyi mérlegét egyébként már kitettük a Facebook-oldalunkra, nemrég összegeztük a júniustól decemberig tartó időszak számait is, és azt is hamarosan közzétesszük.

Orbán Gáspár tehát nem kevesebbet állít, minthogy bizonyos támogatásokat, szerződéseket diszkréten kell kezelni a privát szféra sérülése miatt. AHA! Mi nem állítunk ezzel kapcsolatban semmit, a következtetéseket az olvasókra bízzuk.

Még egy kérdést feltennénk: a helyszíni adományokból származó bevétel ellenőrzését, vagy ahogy Orbán Gáspár fogalmaz, „transzparenciáját”, átláthatóságát ki felügyeli? Ők?

Több kérdésünk nem is maradt…

loading...