Soha nem látott kiszólások a Fideszből: megroppant Orbán hatalma?

Kép forrása: Orbán Viktor - Facebook-oldal

Ismeretes, hogy bejelentette lemondását Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) kuratóriumi elnöke hétfőn az MTI-nek nyilatkozva. Varga azt követően távozik posztjáról, hogy a békéscsabai Behir.hu-nak adott interjújában arról beszélt, szerinte talán nem csak azzal kellene az újságíróknak foglalkozni, hogy hogyan rémisztik az embereket, és milyen negatív híreket terjesztenek.

Nyilvánvaló, hogy keresztény nemzeti konzervatív kormány nem tehet mást, mint megpróbál egy ilyen újságíró-társadalmat kialakítani. Nyíltan kritizálta a jelenlegi kormánypárti sajtót, közölte:

igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.

Varga lavinát indított: sorban beszélnek kifelé a fideszesek

Egy építő kritikákkal ellátott, őszinte interjú után szó sincs arról, hogy a kormánypárt belátja: talán nem kellene teljesen hülyének nézni a saját szavazótáborukat az Origóval és társaival. Ellenkezőleg: a Fidesz kommunikációja szerint nagyon is rendben van a médiaagymosás. Kocsis Máté például támogató levelet küldött a Pesti Srácoknak, amelyben többek között azt írja –

Méltánytalan és valótlan, amit Varga István egykori képviselőtársam Önökről mondott. Méltánytalan, mert Önök azok, akikre a mindennapokban és a leghangosabb politikai csatákban is mindig számíthatunk. Önök azok, akik lehetőséget adnak számunkra, hogy a nyilvánosság előtt elmondhassuk, amit a világról, hazánk ügyeiről gondolunk, és Önök azok, akik – ha kritikusan is – mellettünk állnak, amikor hibázunk.

A fideszes képviselőtársai azonban Vargához hasonlóan kezdik megelégelni a cecelégy értelmi szintjén működő kormánypropagandát. 

„Most mondjam el, hányszor, hányan küzdünk-küzdöttünk ehhez hasonló gondolatokkal?” – válaszolta egy fideszes képviselő kedden a hvg.hu-nak, amikor arról kérdezte a portál, hogyan látja a korábbi frakciótársával, Varga Istvánnal történteket.

Nem ő volt az egyetlen. A HVG több fideszes képviselőt is megkérdezett a történtekről. A válaszokból szemezgetünk:

Én is előbb nyitom ki az Indexet és a hvg.hu-t, mint az Origót, ha tájékozódni akarok

– mondta egy másik képviselő, egy harmadik pedig, fordított megközelítéssel arról beszélt: tudatosan kerüli azokat az orgánumokat, „amelyekben

azért is megdicsérnek minket, amit még meg se tettünk, vagy még csak ki se gondoltunk”.

Ez utóbbit egy negyedik megkérdezett azért nevezete „különösen égőnek”, mert „a kormányzati mantrát visszabüfögő ostoba egyoldalúság” a nézők, vagyis a választók széles rétege előtt hitelteleníti még azt is, ami a nem kormánypártiak szemszögéből is pozitív lehetne.

Az nem ad izgalmat. Sőt, nemcsak unom, hanem bánt, bosszant is az a még a mi oldalunkról is megmagyarázhatatlan mértékű propaganda és mérhetetlen szervilizmus és kritikanélküliség, amire Pista is utalt

– érvelt a hvg.hu-nak a képviselő, magyarázatot adva egyúttal arra is, hogy miért nem olvas már Origót, nem néz ugyanezen okból köz- vagy Echo tévét és kerüli tudatosan a 888 vagy a Pesti Srácok oldalait is.

A Fideszben ennyire nyíltan és bősz kritikával még soha nem beszéltek ki a pártból a politikusok. Úgy tűnik, hogy a propagandaminisztérium túltolta a biciklit, és már azok számára is vállalhatatlanná vált a fideszes sajtó, akik a párt jóvoltából kapták meg a mandátumukat.

Orbán legyőzhetetlennek hitt tornya roskadozni látszik. Vajon meddig fenntartható a kormánypárti gennymédia?

loading...