Ebből nem mossa ki magát Orbán – amerikai szenátorok egy csoportja megdöbbentő levelet írt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Amerikai szenátorok egy csoportja levelet írt a budapesti amerikai nagykövetnek, melyben a magyarországi demokrácia erodálódása miatt fejezték ki aggodalmukat – írja a napi.hu.

Nemcsak az Amerikában népszerű baloldali és liberális lapok írnak a magyarországi kaotikus helyzetről és az elégedetlenségről, amelyet a rabszolgatörvény és a többi önkényes intézkedés váltott ki, hanem neves USA-beli politikusok is kijöttek a sodrukból.

Tíz amerikai szenátor David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek küldött levelében mély aggodalmát fejezte ki a magyarországi demokrácia helyzetének romlása miatt.

A levelet jegyző – főleg demokrata – szenátorok között található Dick Durbin (Illinois), Jeanne Shaheen (New Hapshire), Chris Murphy (Connecticut), Chuck Schumer (New York), Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), Ron Wyden (Oregon), Cory Booker (New Jersey), Ed Markey (Massachusetts), és Bernie Sanders (Vermont).

A CEU-val kapcsolatban azt írják a magyar nagykövetnek:

„A magyar kormánynak ez a sajnálatos és kontraproduktív lépése az ország szabad sajtójának visszaszorítását és megfélemlítését követte. Miközben elismerjük az Orbán Viktor rezsimjével történő kapcsolattartás kihívásait, a kormányának ilyen lépései ellentétesek az amerikai demokrácia fő értékeivel, a nemzetközi normákkal és nem marad észrevétlen az Egyesült Államok Kongresszusában”

Nem kímélik az Orbán-kormányt más ügyek kapcsán sem az amerikaiak:

Az utóbbi években mélyen nyugtalanító és arcátlan törekvéseket lehetett látni Magyarországon az ország igazságügy rendszerének és a független médiájának aláásására. Legutóbb pedig több mint egy tucat tulajdonos adott át 400 weboldalt, újságot, televíziócsatornát és rádióadót egy Orbánhoz hűséges körnek – olvasható a levélben.

A szenátorok továbbá Magyarország Moszkvához közeledése miatt is aggodalmukat fejezték ki. A szenátorok levelükben szintén külön kiemelik a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki esetét, akit a magyar diplomácia szöktetett meg országából és Magyarországon annak ellenére kapott menedékjogot, hogy saját hazájában korrupció miatt börtönbüntetés várna rá. Nemrégiben pedig a bűnöző Gruevszkit Budapesten, a Váci utca környékén látták sétálgatni, miközben a magyar hatóságok védelmét élvezi.

Erre a levélre Orbán és a propagandistái aligha tudják rásütni a „Soros” bélyeget.

Kérjük, oszd meg ezt a cikket, hogy minél többekhez eljusson, milyen botrányos levelet kapott a nagykövet! Köszönjük!

loading...