Döbbenetes történettel robbant be a köztudatba egy édesapa – ő az, akinek Orbán soha nem mer a szemébe nézni

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala.

Nem igazán tudom magam Orbán Viktor helyébe képzelni. Hiszen miniszterelnökként a kezemben lenne a gyeplő, hogy változtassak és más irányba tereljem az ország alakulásának menetét. Így tehát bármikor elintézhetném, hogy anyukák, apukák ne aludjanak a földön a kórházban, gyermekük mellett. Ez nem luxus lenne, hanem alapszolgáltatás.

Magyarországon azonban másként működnek a dolgok. Itt egy, saját tapasztalatai alapján felbőszült apuka közösségi gyűjtésére van szükség ahhoz, hogy egy teljesen elvárható szolgáltatás teljesüljön.

A sárbogárdi Orosvári Zsolt történetére a 444.hu lett figyelmes. A Fejér megyei apuka olyan kezdeményezéssel állt elő, ami önmagában is helyettesíti azt a feladatot, amit az államnak alapszolgáltatásként kellene biztosítania. Egyszerre szomorú és egyszerre felemelő ez a történet.

A Fejér megyei apa kislányának pár héttel ezelőtt egy kontroll miatt kórházban kellett aludnia. A felesége is ott tudott maradni a gyerekkel e célra szolgáló fizetős ágyon. Orosvári azonban, miközben meglátogatta őket, azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a többi anya, akinek az osztályon feküdt a gyereke, vagyis a túlnyomó többség, a földön fekve vagy székekben tipródva alszik.

„Volt olyan anya, akinek a földön alvás közben megégette az arcát a radiátorcső”  – idézte fel a sokkoló élményt Orosvári a 444-nek.

„Tudok olyan anyáról, aki 2 hete fekszik a 6 hónapos gyereke mellett a földön”  – mesélte az apa, aki olyan vidéki anyát is ismer, aki hetek óta az ürülékkel szennyezett kórházi vécében tisztálkodik, úgy értve, hogy naponta egyszer áttörli magát valami kendővel.

A férfi ebben a Facebook-posztban indított közösségi gyűjtést arra, hogy a pénzből összecsukható ágyakat vásároljanak, majd azokat a rászoruló kórházak csecsemő- és gyerekosztályainak adományozzák. Orosvári összefogott egyrészt az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal – az adományokat az ő számlájukra gyűjtik – és a Social Point alapítvánnyal, akik a szállításban segítenek.

A közösségi gyűjtés hamar beindult. Mostanáig durván 1 millió 700 ezer forintot gyűjtöttek, amiből nagyjából 150 darab, egyenként 11490 forintos ágy jött ki.

Ha Orbán Viktor ennek a férfinek a szemébe mer nézni, én is kalapot emelek előtte. De kétlem, hogy erre képes lenne, mivel pontosan tudja, hogy nem az „elmúltnyócév” és nem is Soros az oka annak, hogy radiátorcső mellett fekszenek a szülők azokban a kórházakban, ahol a szerencsén múlik csak, hogy az alap problémánkon túl ne haljunk meg valami fertőzésben.

Egy túlhajszolt nővérekkel, szakorvosok nélkül működő kórházban, ahol emberek a földön alszanak, aligha beszélhetünk nyugati kultúráról, amit annyira védeni kíván a Fidesz. Ez inkább egy migránsok nélküli Szíriára emlékeztet, ahol ha magunk nem dobjuk össze a pénzt, az államtól nem várhatjuk, hogy finanszírozza az egészségügyi ellátásunkat.

Szégyen a köbön.

Jabronka Richárd

 

loading...