Meglépte a Néppárt: színvallásra kényszerítik Orbán Viktort

Kép forrása: MTI/EPA

Szerdán kezdi meg kétnapos kongresszusát Helsinkiben a Néppárt, amely színvallásra kényszerítené Orbán Viktort, mégpedig abban a kérdésben, hogy milyen a viszonya a demokráciával.

Név nélkül ugyan, de egyértelműen Orbán Viktornak és a Fidesznek címezi az Európai Néppárt elnöksége azt a sürgősségi határozattervezetet, amelyet a tervek szerint a pártcsalád szerdán kezdődő kétnapos helsinki kongresszusán fognak elfogadni, írja a Népszava.

„Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot azért terjeszti elő a Néppárt vezetősége, hogy választás elé állítsák Orbánt:

vagy jóváhagyja a fent nevezett állásfoglalást, vagy veszélybe sodorja a Fidesz tagságát az Európai Néppártban.

A határozattervezet egy felszólítás a jogállamiság tiszteletben tartása mellett, annak szövegezői hitet tesznek a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatják a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítélik a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálják az európai uniós intézményeket támadó tagállami kormányokat.

A Néppárt, vagyis az Európai Parlament azon frakciócsoportja, amely a konzervatív értékeket, a jobboldaliságot képviseli. Ideje lenne belátnia a magyaroknak is, hogy Orbán Viktor nem jobboldali politikát folytat, hanem egy autoriter diktatúrát épít!

Most Orbánnak a saját frakciója előtt kell számot adnia. A Sargentini-jelentés eredményének ismeretében ennek a találkozónak könnyen lehet, hogy örök búcsú lesz a vége…

loading...